De Dometic CoolAir RTX 1000 standairco voor trucks is, in een vergelijkingstest met drie andere grote merken, op alle fronten als beste uit de bus gekomen. Dankzij de test is een toonaangevend Oost-Europese transportbedrijf tot een beslissing gekomen voor een toekomstige investering.

Een bekend beeld op iedere parkeerplaats: chauffeurs die tijdens hun rustpauze de motor van hun truck urenlang laten draaien om de airconditioning te kunnen gebruiken of hun accu’s op te laden. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook wettelijk verboden. Wagenparkbeheerders en transportbedrijven verliezen veel geld omdat er tonnen brandstof verspild worden. Een standairco verlaagt de exploitatiekosten én onnodige slijtage van de truck-motor. Standairco’s dragen eveneens bij aan de arbeidsveiligheid zodat de chauffeur en zijn vracht veilig en in goede conditie op de plaats van bestemming arriveren.

Dometic CoolAir RTX 1000 standairco breekt alle records  13

Tijdens de tweedaagse testsessie werden de vier leveranciers, waaronder Dometic met de CoolAir RTX 1000, twaalf uur onderworpen aan realistische gebruiksomstandigheden. De CoolAir presteerde volgens het transportbedrijf zelfs nog beter dan Dometic in zijn catalogi beloofd.

Dometic CoolAir RTX 1000 verbreekt alle test-records  
Voor de test werden de standairco’s in een drie jaar oude DAF XF en even oude Mercedes-Benz Actros geïnstalleerd. Vervolgens werden de trucks op asfalt geparkeerd en blootgesteld aan direct zonlicht. De temperatuur in de cabines werd ingesteld op 22 graden Celsius en de accubewakers werden volgens specificaties van de truckfabrikanten afgeregeld.

Op de eerste testdag werden de standairco’s om 11:15h met een nieuwe accu en zonder gebruik van zonneschermen en gordijnen ingeschakeld. De tweede testdag werden de airco’s om 09:30h met gebruikte, maar net opgeladen accu’s en gesloten zonneschermen en gordijnen ingeschakeld.

De Dometic CoolAir RTX 1000 verbrak tijdens de tests alle records. Zo zorgde de RTX dat de cabines van de twee trucks op beide dagen het snelst afkoelden. De CoolAir was tevens de enige unit die in beide truck’s op de twee testdagen de ingestelde 22 graden wist te bereiken. De RTX was de enige unit die temperatuur in de onderste testzone de volledige testperiode op een comfortabel ‘rustniveau’ hield.

Ook presteerde de unit van Dometic het beste in de categorie langste bedrijfstijd, waarbij de vereiste temperatuur behouden blijft. Tot slot had de Dometic CoolAir RTX 1000 gedurende de test op ieder willekeurig moment het laagste energieverbruik, ofwel het hoogste accuniveau.

Dometic CoolAir RTX 1000 standairco breekt alle records  14

Dometic CoolAir RTX 1000 standairco breekt alle records  15

Onafhankelijk getest en gecertificeerd
De conclusie van de test door het transportbedrijf is dat Dometic CoolAir standairco’s bovengemiddelde prestaties leveren. Dometic standairco’s werken langer en zijn stiller en zuiniger, zelfs bij hoge buitentemperaturen tot 52 graden Celsius. Omdat de motor van de truck niet hoeft te draaien als de standairco aanstaat, is er geen brandstofverbruik.

Ook werden de Dometic standairco’s geprezen om hun intuïtieve gebruiksvriendelijke bediening en vier vooraf ingestelde, individueel nauwkeurig regelbare, luchtstromingen. De chauffeurs worden niet meer blootgesteld aan uitlaatgassen en in combinatie met de stille units, krijgen ze meer en betere rust. Het logische gevolg is dat de chauffeur geconcentreerder is, waardoor er minder ongelukken gebeuren.

Dometic CoolAir RTX 1000 standairco breekt alle records  16

Dometic standairco’s passen door hun moderne automotive design optimaal bij de binnen- en buitenzijde van alle trucks. De units zijn door onafhankelijke instituten IP-getest en DIN 40050-9 gecertificeerd en geschikt voor gebruik onderweg. Praktijk warm/koude- en zoutsproeitests zijn uitgevoerd in Europa en Australië. CoolAir RTX en SP 950T standairco’s voldoen aan de ADR-norm, waarbij geen ombouw vereist is.

Standairco’s van Dometic zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten en voor specifieke toepassingen. Dankzij het unieke voertuigspecifieke montage-concepten kunnen Dometic airco’s snel en eenvoudig gemonteerd en, bij inruil of aankoop van een ander voertuig, weer gedemonteerd worden. Er zijn maatwerkoplossingen voor de meeste gangbare type trucks.

Als een standairco onverhoopt uitvalt, kan de chauffeur rekenen op het snelle wereldwijde Dometic servicenetwerk. Op deze manier is de uitvaltijd in geval van reparaties minimaal.