Vandaag onthult Detroit Electric het definitieve ontwerp van de buitenkant van de geheel nieuwe, volledig elektrische tweezits sportauto, de SP: 01. Ondertussen maakt het bedrijf zich op voor de start van de productie, later dit jaar.

De lichtgewicht, in een gelimiteerde oplage gebouwde SP:01, zal ‘s werelds snelste elektrische in serie geproduceerde sportauto zijn zodra hij begin 2015 leverbaar wordt in Azië, Europa en Noord-Amerika. De auto, die in 2013 als prototype op de autotentoonstelling van Shanghai voor het eerst werd getoond, is subtiel aangepast ter verdere verbetering van de aerodynamische prestaties van de auto. De productie van de SP:01 zal later dit jaar van start gaan in een nieuwe fabriek in het Verenigd Koninkrijk.

77640det-Detroit Electric SP01 teaser

Het meest opvallende element van het ontwerp is de gedurfde, nieuwe fastback-configuratie, die de tamelijk brede achterste dakstijlen aan weerszijden van de achterruit vervangt. Het design van het exterieur is verder geoptimaliseerd met behulp van Computational Fluid Dynamics (CFD) analyses om tot een verbeterde luchtstroom, verminderen turbulentie en dus maximale prestaties en stabiliteit te komen.

Een grote achtervleugel en een diffuser aan de onderzijde van de auto hebben als doel de lift te verminderen en downforce bij hoge snelheden te vergroten. De wijzigingen in de aerodynamica van het productiemodel zijn bedoeld om een betere wegligging in het grensbereik te krijgen. Ook dragen zij bij aan optimaal rijplezier en maximale controle door de bestuurder.

Een groot aantal esthetische en functionele verbeteringen aan het exterieur gaat hand in hand met de aerodynamische aanpassingen. Zo zijn de voorste luchtinlaat en uitlaatkanalen op de motorkap opnieuw vormgegeven om de luchtstroom naar het HVAC-systeem (verwarming, ventilatie en airconditioning) te optimaliseren.
De innovatieve accu’s van de auto  worden beschermd door een composietbehuizing die een geïntegreerd deel van de structuur van het voertuig vormt. Dit verbetert de torsiestijfheid van de SP:01 en levert een extreem robuuste bescherming tegen beschadiging van de batterijen bij een ongeval.

Detroit Electric

Jerry Chung, hoofd van de ontwerpafdeling bij Detroit Electric: “In het uiteindelijke ontwerp van de SP:01 is duidelijk de handtekening van het Detroit Electric design-DNA te zien, overgenomen van het prototype dat we vorig jaar hebben onthuld. In combinatie met veel visuele elementen die verwijzen naar de autosport, dragen het nieuwe fastback-design, het gewaagde uiterlijk en de scherpe contouren duidelijk de visie van het bedrijf uit als het gaat om indrukwekkende prestaties van een volledig elektrisch model.”

De wijzigingen in het ontwerp van de SP:01 zorgen ervoor dat het model zijn belofte zal waarmaken om een nieuwe standaard te stellen voor prestaties en wegligging in het EV-segment. De zeer krachtige, volledig elektrische motor geeft de auto een indrukwekkende topsnelheid van 249 km/h mee en de sprint van 0 naar 96 km/h neemt slechts 3,7 seconden in beslag.

Detroit Electric werd in 2008 nieuw leven ingeblazen door Albert Lam, voormalig Group CEO van de Lotus Engineering Group en Executive Director van Lotus Cars in Engeland. Het bedrijf heeft als visie het bouwen van elektrische voertuigen die naadloos verfijnde esthetiek, innovatieve technologie, superieure handling en indrukwekkende prestaties combineren.