• KNAF Talent First scoort weer maximaal aantal punten in Ford Fiesta

Afgelopen weekend werd in West-Brabant de Internationale GTC Rally gehouden die vroeger bekend stond onder naam ‘De Nacht Van Achtmaal’. Fameus om de nachtelijke doortocht door de straten van het dorp Achtmaal. Nog steeds neemt de rally een aparte plaats in op de rallykalender omdat ook ‘s nachts flink wordt doorgereden, wat zelfs in het Wereld Rallykampioenschap een uitzondering is. In het eerste weekend van juli zijn traditiegetrouw de wegen in de omgeving van Etten-Leur en Achtmaal het toneel voor de Internationale GTC Rally. Met legendarische klassementsproeven als Rijsbergen en Achtmaal vormt de wedstrijd in het westen van Brabant al jaren een hoogtepunt op de Nederlandse rallykalender. De rally telt eveneens mee voor de nationale Ford Fiesta Sport Trophy 2014.

De deelnemers gingen op vrijdagavond om half zeven van start, en de eerste finisher kon pas om half vier in de nacht koers zetten naar zijn hotelkamer.

In totaal moesten er 16 klassementsproeven worden afgelegd. Verkooijen Rally Sport trad aan met KNAF Talent First, Mats van den Brand, in de Ford Fiesta in winning mood. Van den Brand loerde op zijn derde achtereenvolgende overwinning in de Ford Fiesta Sport Trophy.

Mats van den Brand ging vanaf het begin vol gas in een spannend secondenduel met Leo van der Eijk. Na problemen van laatstgenoemde was het vooral zaak de voorsprong uit te bouwen en deze tot aan de finish te consolideren. Het is de derde overwinning op rij voor het KNAF Talent First en hij gaat nu ruim aan de leiding in de Fiesta Sport Trophy.

“We hebben het weer geflikt! De derde overwinning op rij en elfde overall,” aldus een dolgelukkige Van den Brand aan de finish. “Ik wil de mannen van Verkooijen Rallysport bedanken en Eddy Smeets, mijn navigator. Ik kijk uit naar mijn volgende wedstrijd, de WK rally van Duitsland, en hoop daar weer veel te kunnen leren.”

Kevin van Deijne, ook al een Nederlands rallytalent, bouwde zijn rally rustig op en heeft vooral op de lange vrijdagavond en –nacht geen risico’s genomen. Hij eindigde als 13e algemeen en 2e in de Ford Fiesta Sport Trophy. “Ik heb weer veel geleerd en heb genoten van het gevecht met mijn Fiesta-collega’s.”

Leo van der Eijk, uitkomend voor het VacanSoleil Rally Sport Team, eindigde als derde in de Trophy en heeft de aansluiting met Kevin en Mats gevonden. Hij ging als eerste aan de leiding in het secondenduel met Mats, maar helaas ging op proef 5, De Hel, de dynamo stuk. Op de achtste proef, wederom De Hel, maakte Leo een foutje waardoor ze vast kwamen in een greppel. Op zaterdag pakte hij snel en voortvarend het ritme weer op, maar op proef 11 stond een haperende derde versnelling verdere dadendrang in de weg.

Van der Eijk: “We hebben onwijs veel dingen geleerd. De mannen van MCC Sport hebben goed werk geleverd en dankzij hen hebben we weer veel ervaring kunnen opdoen. Na alle mooie secondenduels hebben we ons doel bereikt: aansluiting vinden met de kop!”

Als winnaar van de KNAF Talent First Rallysectie 2012, de talentencompetitie van de Nationale
Autosport Federatie, wil Van der Eijk doorgroeien in de rallysport. Met steun van VacanSoleil krijgt hij de kans om zich verder te ontwikkelen binnen het KNAF Talent First-programma.

GTC0107_c5e9b GTC0742_2a5dc GTC1144_f9e71

Einduitslag Ford Fiesta Sport Trophy in Int. GTC Rally:
1. Mats van den Brand / EddySmeets 1:59:41.0
2. Kevin van Deijne / Annemieke Hulzebos +1:23.9
3. Leo van der Eijk / Jac Gillis +6:42.0

Tussenstand Ford Fiesta Sport Trophy:
1. Mats van den Brand 75 pnt
2. Kevin van Deijne 58 pnt
3. Leo van der Eijk 25 pnt
4. Maikel Heijdens 18 pnt
5. Henk van de Riet 12 pnt

Het volgende evenement in de FFST is de Omloop van Vlaanderen op 5 en 6 september 2014 in België. De Ford Fiesta Sport Trophy is een initiatief van M-Sport, het Engelse bedrijf dat al jaren – met succes – de belangen van Ford vertegenwoordigt in het Wereld Rallykampioenschap. Er wordt gereden met de Ford Fiesta R2, voorzien van een 1.6 Zetec 16V-krachtbron met 125 kW (170 pk).