Na Argentinië en Griekenland heeft het Citroën Total World Rally Team met de equipes Sébastien Loeb/Daniel Elena en Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen vandaag in de Rally New Zealand zijn derde één-twee zege op rij geboekt. Dankzij dit resultaat gaat het team na de eerste helft van het seizoen aan de leiding in het merkenkampioenschap en bezet Citroën de eerste twee plaatsen in de strijd om de rijderstitel.

De laatste dag van de rally besloeg 61 getimede kilometers – minder dan 15% van de totale rallyafstand – en was minder spannend dan de eerste twee dagen. Zoals verwacht regende het hard in Auckland toen de rijders hun banden moesten kiezen. De voorkeur van de Citroën Total WRT-coureurs werd grotendeels gebaseerd op het feit dat ze al de tien zachte banden hadden gebruikt die voor deze rally tot hun beschikking stonden. Sébastien Loeb koos voor vier nieuwe harde banden en twee gebruikte zachte banden, terwijl Mikko Hirvonen voor de tegenovergestelde optie koos.

De Burnside/Wech Access- en Puhoi-proeven, zo’n zestig kilometer ten noorden van het servicepark, waren niet noemenswaardig van invloed op het klassement. De ochtendsessie eindigde met de Auckland Domain super special in het oudste park van de stad. Vóór de Power Stage (de tweede passage over Burnside/Wech Access) bestond de tweede sectie opnieuw uit de Auckland Domain- en Puhoi-proeven, en vervolgens de Ahuroa-proef. Opnieuw kozen de Citroën-rijders voor verschillende banden: vijf harde Michelin Latitude Cross-banden voor Mikko Hirvonen en een mix van drie harde banden en twee zachte voor Sébastien Loeb.

Vanzelfsprekend ging de aandacht uit naar de laatste proef, waar de extra punten te verdienen waren voor de drie snelste tijden. Sébastien Loeb noteerde de derde tijd, waarmee zijn totaal tijdens deze rally op twintig punten uitkwam. “Na een spannende strijd met Mikko over twee dagen moesten we vandaag op safe gaan,” verklaarde Loeb, die nu 72 WK-overwinningen op zijn naam heeft staan. “De omstandigheden waren moeilijk, maar we zijn er opnieuw in geslaagd een 1-2 te scoren. Ik ben erg blij dat ik met een comfortabele voorsprong in het kampioenschap op vakantie kan gaan. De eerste helft van het seizoen is fantastisch geweest, met vijf zeges in zeven rally’s.”

Mikko was blij opnieuw op een goede positie geklasseerd te zijn, ondanks dat hij het moest doen met minder geschikte banden op de laatste dag ten opzichte van zijn rivalen. “Het was geen spannende dag, maar we moesten ons hoofd erbij houden om geen fouten te maken. Dit is weer een goed resultaat voor het team. Daarmee sluiten we de eerste helft van het seizoen af, waarin ik veel heb geleerd. Ik ben tevreden met het verloop van de eerste zeven rally’s. Ik heb regelmatig voor een overwinning kunnen strijden en dat geeft een goed gevoel. Ik heb nu een mooi aantal runner-up resultaten, dus ik hoop dat het tweede deel van het kampioenschap me nog een aantal overwinningen gaat brengen.”

“Deze derde dag was gemakkelijker dan we vreesden,” aldus Yves Matton, die de scepter zwaait over het Citroën Racing Team. “De grip op de proeven was relatief goed en de banden die we kozen waren redelijk geschikt voor de omstandigheden. Net als Seb en Mikko is mijn indruk over de eerste helft van dit seizoen positief. De betrouwbaarheid van onze coureurs en de DS3 WRC’s, onze strategieën en bandenkeuzes; we hebben net drie rally’s afgerond zonder een fout te maken. We verschijnen aan de start van de Rally Finland met een comfortabele voorsprong in zowel het rijders- als merkenkampioenschap. Dat betekent dat we onszelf wat rust kunnen gunnen, wat essentieel is om in Finland voor de overwinning te kunnen gaan.”