Hyundai prijst Hyundai ix35 Fuel Cell in Nederland voor een bedrag van € 55.000 (ex BTW). Daarmee maakt Hyundai schone en innovatieve mobiliteit per direct bereikbaar. Hyundai Motor Nederland verwacht dit jaar 50 eenheden van de Hyundai ix35 Fuel Cell te kunnen verkopen. De Hyundai ix35 Fuel Cell wordt in elf Europese landen verkocht alsook in de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Korea en Canada.

De Hyundai ix35 is een auto met een brandstofcel die op waterstof rijdt. Hyundai is de eerste (en vooralsnog enige) autofabrikant ter wereld die deze meest milieuvriendelijke auto op de markt aanbiedt. De Hyundai ix35 Fuel Cell heeft een actieradius van bijna 600 kilometer. Tanken duurt slechts enkele minuten. De emissie is waterdamp. De uitstoot van CO2 of andere schadelijke stoffen behoren daarmee definitief tot het verleden. Een ander belangrijk voordeel is dat waterstof duurzaam kan worden geproduceerd én kan worden opgeslagen. De Hyundai ix35 is de eerste auto met een brandstofcel ter wereld die commercieel wordt ingezet.

Schone mobiliteit geen toekomstdroom maar realiteit
In 2014 zijn de eerste Hyundai’s ix35 met een brandstofcel in Nederland afgeleverd. Daarna zijn nog eens vijf van deze milieuvriendelijke voertuigen verkocht. Vanaf vandaag is de Hyundai ix35 Fuel Cell officieel geprijsd voor € 55.000 (exclusief de BTW).

“Schone mobiliteit is geen toekomstdroom meer. Het is ook niet meer onbetaalbaar. Hyundai maakt autorijden zonder uitstoot met de innovatieve Hyundai ix35 Fuel Cell vanaf nu mogelijk en bereikbaar”, zegt Frank Meijer, hoofd van de Fuell Cell Divisie van Hyundai in Europa.

_DSC3736

Grote ambities Hyundai met brandstoftechnologie
De ambities van de Koreaanse autofabrikant zijn groot. Frank Meijer: “Hyundai eist een voortrekkersrol op voor auto’s met een brandstofcel. Samen met de politiek, met gassenleveranciers en met regionale en lokale overheden trekt Hyundai op om auto’s met een brandstofcel, die geen schadelijke stoffen uitstoten, toegankelijk te maken voor het grote publiek. De Hyundai ix35 Fuel Cell is de auto die dit allemaal mogelijk maakt”.

Wereldwijd eist Hyundai een voortrekkersol op voor auto’s met een brandstofcel. In Europa wordt de Hyundai ix35 Fuel Cell nu in elf landen verkocht. Nederland heeft met de CO2-gevoelige automarkt de speciale aandacht van Hyundai, dat onder de naam Blue Drive tussen 2015 en 2020 diverse andere milieuvriendelijke auto’s op de markt zal brengen.

Eerste waterstofauto’s in regio’s Rotterdam en Limburg
De eerste Hyundai’s ix35 Fuell Cell worden vooral ingezet in de regio’s Rotterdam en Helmond, waar 700 BAR waterstof tankstations zijn gevestigd. In deze regio’s zullen ook speciale Hyundai-dealers worden aangesteld die worden getraind in de verkoop en het onderhoud van de Hyundai ix35 Fuell Cell.

_DSC3795

Samen met diverse leveranciers van waterstof investeert de overheid de komende jaren in een uitgebreid netwerk van 700 BAR waterstoftankstations. Naast Albrandswaard, nabij Rotterdam, en Helmond (autocampus) zijn er waterstof tankstations gepland in Amsterdam, Arnhem en Delft. Ook zijn er initiatieven voor de aanleg van stations in Eindhoven, Zwolle en Oude Tonge. Volgens staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu zijn in 2020 twintig waterstoftankstations in Nederland in gebruik.

Hyundai aanjager CO2-vrije mobiliteit
Hyundai maakt met de Hyundai ix35 FCEV nu als eerste autofabrikant CO2 vrije mobiliteit mogelijk en zal de productie in de komende jaren verder opschroeven. Tevens fungeert de emissievrije Hyundai ix35 FCEV als aanjager. Overheden overal ter wereld zijn bezig om de uitstoot van kooldioxide (CO2) en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen van mobiliteit te beperken. Ook streven overheden steeds nadrukkelijker naar onafhankelijkheid van de olie en gas producerende landen.

De komst van de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell valt samen met de overeenkomst die de G8-landen van de Europese Unie in 2009 sloten om de uitstoot van schadelijke CO2 voor 2050 met 80% terug te brengen. Bovendien voldoet het model aan de strenge regelgeving voor nul emissieauto’s in Europa en in de Amerikaanse staat Californië.

Gepatenteerde technologie
De door waterstof aangedreven Hyundai ix35 Fuel Cell is gebouwd met gepatenteerde technologie. Een brandstofcel zet de waterstof om in elektriciteit die vervolgens de elektromotor aandrijft. De enige uitstoot van de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell is water. Het rijgedrag en de prestaties van de Hyundai ix35 Fuel Cell zijn vergelijkbaar met die van een Hyundai ix35 met benzinemotor.

In tegenstelling tot veel andere auto’s met een alternatieve aandrijving hoeft de bestuurder van de waterstofauto Hyundai ix35 Fuel Cell zich niet druk te maken om de actieradius. Op een volle tank kan namelijk 600 kilometer worden gereden. Bovendien duurt het tanken niet langer dan 4 minuten. Ook de prestaties liggen op een hoog niveau. De acceleratie van 0 naar 100 km/u vergt 12,5 seconden, de topsnelheid bedraagt 160 km/u. Het koppel van 300 Nm is direct beschikbaar. De brandstofcel en elektromotor zijn niet veel groter dan een motor van een conventionele aandrijflijn op benzine.

_DSC3739

Specificaties van de waterstofauto Hyundai ix35 (met brandstofcel):

Schermafbeelding 2015-02-25 om 11.20.24