Als start van een nieuw tijdperk in haar geschiedenis presenteert TVR tijdens Goodwood Revival een compleet nieuwe sportwagen, de TVR Griffith. De nieuwe TVR, die voor het eerst te zien is voor publiek en pers, is de eerste TVR die het merk presenteert sinds het Britse bedrijf weer is opgestaan. Louwman Exclusive in Utrecht is het merk al die jaren trouw gebleven en zal ook nu weer de import en service van het fraaie merk voor zijn rekening nemen in Nederland.

De nieuwe Griffith is een echte TVR en blijft trouw aan de rijke geschiedenis van het merk, zoals toonaangevende techniek. Het exterieur is ontworpen om zowel opvallend als aerodynamisch efficiënt te zijn. Het tijdloze sportwagensilhouet wordt benadrukt door diepe luchtinlaten die zorgen voor maximale neerwaartse druk en motorkoeling.

Met TVR’s lang gekoesterde kernwaarde ‘the Spirit of Driving’ in gedachten, dat staat voor een auto waarbij de bestuurder centraal staat zodat hij altijd de volledige controle heeft, beschikt de nieuwe Griffith over zeer slimme technische oplossingen en elektronische bestuurdersassistentiesystemen. Het is de tweede productieauto ooit met de motor voorin en een volledig gladde bodem, wat zorgt voor een maximaal aerodynamisch grondeffect met als gevolg dat de auto zeer stabiel blijft bij hoge snelheden en een bijzonder goede wegligging heeft.

De nieuwe TVR Griffith 31

De nieuwe TVR Griffith 32

De nieuwe TVR Griffith 33

Gordon Murray Design’s innovatieve iStream-architectuur, wat bestaat uit een koolstofcomposiet structuur en carrosseriedelen, zorgt voor een laag gewicht van de TVR Griffith van slechts 1.250 kilo. Plus een buitengewoon hoge torsiestijfheid en perfecte 50-50 gewichtsverdeling.

De nieuwe TVR Griffith wordt aangedreven door een ongeblazen 5.0-liter V8 Cosworth-motor, met een vermogen van 400 pk per 1.000kg en voorzien van een handgeschakelde zesversnellingsbak. Een topsnelheid van meer dan 322 km/h (200 mph) en een acceleratie van 0-60 mph in minder dan 4 seconden zijn vanzelfsprekend.

Les Edgar licht toe: “De presentatie vandaag is het resultaat van bijna drie jaar keihard werken door het team, en het maakt ons bijzonder trots de nieuwe TVR Griffith aan de wereld te kunnen laten zien. Het is onmiskenbaar een echte TVR, een Britse musclecar die zowel brutaal als charismatisch en verfijnd is. Daarnaast is de nieuwe TVR technisch zeer geavanceerd en staan het comfort, de betrouwbaarheid en de praktische bruikbaarheid op een niveau dat het merk niet eerder had.

De nieuwe TVR Griffith die aan het publiek wordt getoond beschikt over Launch Edition-specificaties, wat betekent dat de auto is voorzien van een lederen interieur, speciale lichtmetalen velgen, Launch Edition lak en een op maat gemaakt infotainmentsysteem. De productie start eind 2018, de prijs in het Verenigd Koninkrijk bedraagt £90,000. Louwman Exclusive zal de auto ook naar Nederland halen. De prijs van de linksgestuurde versie is nog niet bekend.

TVR presenteert de nieuwe Griffith eveneens in speciale pacecar-uitmonstering, waarmee het merk aangeeft klaar te zijn voor een terugkeer naar het circuit in de nabije toekomst.


DESIGNOnmiskenbaar TVR

Tijdloze sportwagenproporties in combinatie met radicale vormgeving maken dat de nieuwe Griffith onmiskenbaar een TVR is. LED-koplampen en aerodynamica die gericht is op maximaal grondeffect zorgen ervoor dat de auto wel helemaal van deze tijd is.

Ontworpen om zowel uitgesproken als aerodynamisch efficiënt te zijn, wordt de voorkant van de nieuwe TVR Griffith gedomineerd door een grote, hoekige grille die slechts enkele centimeters boven de voorspoiler begint. Diepe luchtinlaten zijn opgenomen in de bumperhoeken, niet alleen om de remmen optimaal te koelen, maar ook voor extra neerwaartse druk en stabiliteit. De koplampen doen zonder twijfel denken aan voorgaande TVR Griffith’s.

De voorspoilers volgen de contouren van de voorwielen en leiden het oog naar de slanke heuplijn van de auto, geaccentueerd door een geometrische luchtinlaat en dubbele uitlaten aan beide zijden.

De lage daklijn draagt bij aan de aerodynamica en leidt de lucht naar de fraai gevormde achterzijde van de auto, waar de LED-verlichting en de geïntegreerde diffusor het meest in het oog springen.

De nieuwe TVR Griffith 34

De nieuwe TVR Griffith 35

De nieuwe TVR Griffith 36

Natuurkundige wetten zorgen voor de Spirit of Driving
De nieuwe TVR Griffith beschikt over een meer dan uitstekend pakket aerodynamica waardoor maximale stabiliteit en wegligging worden bereikt. Het is bovendien de tweede productieauto voorzien van de motor voorin met een volledig vlakke bodem.

Het grondeffect is het aerodynamische principe waarbij lucht onder de auto wordt geleid zodat de auto dichter bij de grond gedrukt wordt, met als gevolg meer neerwaartse druk. Om van dit grondeffect te profiteren in het design van de nieuwe sportwagen heeft TVR gezorgd dat de auto zeer stabiel blijft bij hoge snelheden, terwijl ook de handling op ongekend hoog niveau ligt en het weggedrag in bochten eveneens van zeer hoog niveau is.

Tegen de trend in waarbij auto’s steeds groter worden, is de nieuwe TVR Griffith de compactste auto in zijn klasse met een lengte van slechts 4.314 mm, een breedte van 1.850 mm en een hoogte van 1.239 mm. Met dan aan de lichtgewicht constructie en koolstofcomposiet carrosseriedelen weegt de TVR Griffith slechts 1.250 kilo.

Grand Tourer interieurcomfort
Ondanks de compacte afmetingen biedt het interieur van de nieuwe TVR Griffith veel comfort en praktisch gemak, zodat de auto prima geschikt is voor dagelijks gebruik en lange afstanden. Het is een echte tweezitter, maar wel een met voldoende zitruimte en meer dan genoeg bagage- en aflegruimte.

Het interieur is geheel gebouwd rondom de bestuurder, met een instrumentenpaneel in een speciaal ontworpen instrumentencluster waar alle bedieningsknoppen zijn bijeengebracht. Het infotainmentsysteem, speciaal ontworpen voor TVR, is centraal gemonteerd met een beeldscherm in portretformaat. Het interieur is afgewerkt met leder en verder heel overzichtelijk door uitsluitend de aanwezigheid van zaken die bijdragen aan de ‘Spirit of Driving’.


CHASSIS


iStream®
De nieuwe TVR Griffith is de eerste productieauto die voorzien is van Gordon Murray Design’s revolutionaire iStream® architectuur. Het innovatieve productieproces maakt niet alleen het lage eigen gewicht van de Griffith mogelijk, maar garandeert ook buitengewone torsiestijfheid.

iStream® combineert lichtgewicht Formule 1-technologie met een zeer hoge veiligheidsstandaard. Onnodig gewicht is geëlimineerd, niet alleen om de prestaties en dynamiek te verhogen, maar ook om de duurzaamheid van de componenten te verbeteren.

De iStream®-structuur van de nieuwe TVR Griffith is opgebouwd met aan staal en aluminium verbonden koolstofcomposiet, verpakt in een koolstofcomposiet carrosserie. In geval van een aanrijding worden de krachten opgevangen door crashstructuren aan de voor- en achterzijde, zodat het chassis intact blijft en schade aan de carrosserie beperkt blijft.

De nieuwe TVR Griffith 37

De nieuwe TVR Griffith 38

Perfect in balans
De ontwikkeling van de nieuwe TVR Griffith is gebaseerd op de kernwaarde die het merk al lang in ere houdt, de ‘Spirit of Driving’. Dit betekent dat het geavanceerde chassis en de hoogwaardige aerodynamica van de nieuwe TVR Griffith als doel hebben de bestuurder alle controle te geven.

Om dit te bereiken is het chassis van de Griffith licht van gewicht, extreem torsiestijf en perfect in balans. Met een gewicht van minder dan 1.250 kilo en de motor geplaatst direct achter de vooras is een exacte 50-50 gewichtsverdeling bereikt.

De auto is voorzien van een wielophanging met dubbele draagarmen met verstelbare dempers en concentrische veren op zowel de voor- als achteras. Er is elektrische stuurbekrachtiging aanwezig, speciaal ontwikkeld voor de TVR Griffith, waardoor de wendbaarheid bij lage snelheden optimaal is terwijl er voldoende gevoel en stabiliteit overblijft.

Remmen gebeurt door middel van aluminium remklauwen met zes zuigers en 370 mm zwevende geventileerde schijven aan de voorzijde en aluminium remklauwen met vier zuigers en tweedelige 350 mm geventileerde remschijven aan de achterzijde.

Om de grip verder te verbeteren met behoud van het gevoel en feedback van het stuur, heeft de nieuwe TVR Griffith aan de achterzijde grotere en bredere wielen (20 inch, 275/30 banden) dan aan de voorzijde (19 inch, 235/35 banden).

Om aan de Europese typegoedkeuring te voldoen, is de auto voorzien van ABS en een instelbaar tractiecontrolesysteem.


AANDRIJFLIJN


Cosworthkracht
Het rijplezier dat een TVR biedt is gebaseerd op de verbinding tussen man en machine. De nieuwe TVR Griffith zet deze traditie voort en de aandrijflijn is hiervan het bewijs.

In de ontwikkeling van de nieuwe auto was het cruciaal dat de motor recht zou doen aan de rijke historie van het merk, betrouwbaar en duurzaam zou zijn met acceptabele serviceintervallen en zou voldoen aan de strenge emissienormen die er tegenwoordig gelden.

De Griffith is voorzien van een 5.0-liter, ongeblazen en door Cosworth onder handen genomen V8, met toegenomen vermogen zonder aan de betrouwbaarheid van het basisblok te tornen.

Het meest opvallend is het verbeterde motormanagement van de V8. Dit zorgt niet alleen voor meer vermogen, maar ook voor een breder toerenbereik waarin koppel en vermogen optimaal zijn.

Een speciaal gebouwd, lichtgewicht vliegwiel en koppeling, in combinatie met een dry sump smering, maakten het mogelijk dat de motor lager en verder naar achteren in het chassis gemonteerd kon worden, zodat het zwaartepunt lager kwam te liggen en er een perfecte 50-50 gewichtsverdeling werd bereikt.

Dankzij de verbeteringen van Cosworth bereikt de motor van de TVR Griffith een vermogen-gewichtsverhouding van 400 pk per 1.000 kilo. De motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak van Tremec. De Magnum XL-versnellingsbak kan een koppel tot 700 Nm bij 7.500 tpm aan.

De nieuwe TVR Griffith 39

De nieuwe TVR Griffith 40


TVR GRIFFITH LAUNCH EDITION
TVR start eind 2018 met de productie van 500 Griffith Launch Edition exemplaren.

De TVR Griffith Launch Edition wordt geleverd in een groot aantal kleuren, waaronder diverse speciale Launch Edition-kleuren, maar ook in kleuren op bestelling. Speciale 19 inch lichtmetalen wielen voor en 20 inch achter zijn standaard.

Alle Launch Edition-modellen hebben een volledig lederen interieur, leverbaar in een aantal speciale kleuren.

De TVR Griffith Launch Edition kost in het VK vanaf £90,000, en er zijn nog slechts enkele productieplaatsen beschikbaar. In een later stadium zal Louwman Exclusive in Utrecht de linksgestuurde versie van de nieuwe TVR Griffith naar Nederland halen.