Kort na de succesvolle introductie van de derde generatie van de MINI presenteert het merk nu de MINI vijfdeurs. Deze geheel nieuwe carrosserievariant combineert alle karakteristieke eigenschappen van de derde generatie MINI met extra functionaliteit en een aanzienlijk ruimer interieur. Rijplezier en kartachtige rijkwaliteiten zijn ook voor de MINI vijfdeurs vanzelfsprekend, terwijl MINIMALISM-technologie de prestaties en het brandstofverbruik optimaliseert. Dankzij de lage CO2-emissie komen vier versies in aanmerking voor gereduceerde bijtelling (20 procent). Eind 2014 staat de nieuwe MINI vijfdeurs in de Nederlandse MINI showrooms.

Royale binnenruimte.
De nieuwe MINI vijfdeurs is onmiskenbaar een MINI en hij heeft dezelfde karakteristieke uitstraling als de MINI met drie portieren. De nieuwe MINI vijfdeurs is 161 millimeter langer (3.982 mm) dan de MINI en heeft een 72 millimeter langere wielbasis. De toegenomen afmetingen komen volledig ten goede aan de interieurruimte. De passagiers achterin hebben maar liefst 72 millimeter meer beenruimte. Dankzij de 11 millimeter hogere daklijn (hoogte: 1.425 mm) en doeltreffende aanpassingen rond de driezits achterbank (60:40 deelbaar) biedt de MINI vijfdeurs 15 millimeter meer hoofdruimte en 61 millimeter meer bewegingsruimte op ellebooghoogte. De inhoud van de bagageruimte is met 67 liter gegroeid tot 278 liter.

Nieuwe 170 pk dieselmotor.
De lancering van de MINI vijfdeurs gaat samen met de introductie van een nieuwe motorvariant in de MINI Cooper SD. Deze 2,0-liter viercilinder TwinPower Turbo-dieselmotor is goed voor 125 kW (170 pk) vermogen en 360 Nm koppel. In combinatie met de standaard handgeschakelde zesversnellingsbak is het gemiddelde brandstofverbruik 4,1 l/100 km, met een bijbehorende CO2-uitstoot van 109 g/km. De zestraps Steptronic- en Steptronic Sport-transmissie zijn optioneel.

DE NIEUWE MINI VIJFDEURS 5

20% bijtelling.
De vijfdeurs MINI Cooper verbruikt met zijn driecilinder TwinPower Turbo-benzinemotor gemiddeld 4,7 l/100 km (109 gram CO2/km). De extra sportieve MINI Cooper S heeft een 2,0-liter viercilinder TwinPower Turbo met 141 kW (192 pk). De bijzonder efficiënte driecilinder turbodiesel in de vijfdeurs Cooper D verbruikt slechts 3,6 l/100 km, wat overeenkomt met een CO2-uitstoot van 95 g/km. De vijfdeurs MINI Cooper, MINI Cooper D en MINI Cooper SD komen in aanmerking voor gereduceerde bijtelling (20 procent) bij zakelijk gebruik. Voor de twee diesels geldt dat eveneens voor de versies met automatische transmissie.

Kartachtig.
Ondanks de toegenomen afmetingen en de twee extra portieren blijft de MINI vijfdeurs trouw aan de basiswaarden van het Britse premiummerk. Topkwaliteit, optimale veiligheid en efficiency gaan hand in hand met rijplezier en dynamische rijeigenschappen. De specifiek afgestelde wielophanging garandeert het kartachtige rijgedrag waar MINI om bekend staat, met behoud van comfort en verfijning. De nieuwe MINI vijfdeurs is standaard voorzien van Dynamic Stability Control (DSC) en Dynamic Traction Control (DTC). De MINI Cooper S en MINI Cooper SD zijn bovendien ook uitgerust met Electronic Differential Lock Control (EDLC), waarmee het rijgedrag naar een nóg hoger niveau wordt getild.

Veiligheid.
De nieuwe MINI vijfdeurs is voorzien van een omvangrijke veiligheidsuitrusting en is leverbaar met een breed scala aan hulpsystemen. Denk aan de MINI Head-Up Display, Parking Assistant, adaptieve cruisecontrol, voetgangersdetectie met automatische remingreep en grootlichtassistent. Tevens is elke MINI vijfdeurs standaard uitgerust met zes airbags, ISOFIX-bevestigingspunten voor kinderzitjes en bandenspanningscontrole.

MINI Connected.
Geheel in lijn met het innovatieve karakter van de nieuwe MINI vijfdeurs zijn inzittenden continu ‘connected’. Onder de noemer MINI Connected zijn allerlei online diensten beschikbaar, zoals Emergency Call, MINI Teleservices, MINIMALISM Analyser en Real Time Traffic Information. Een breed aanbod aan apps maakt het gebruik van Facebook en Twitter mogelijk, evenals muziek streamen via Napster en Deezer.

DE NIEUWE MINI VIJFDEURS 6

DE NIEUWE MINI VIJFDEURS 7

DE NIEUWE MINI VIJFDEURS 8