Geassisteerd door Marc Coma als sportdirecteur heeft Etienne Lavigne de route en de lijst van deelnemers vanmorgen in Parijs gepresenteerd voor de 38e editie van de Dakar rally.

De rally zal dit jaar plaatsvinden van 2 tot en met 16 januari 2016 in Argentinie en Bolivia. De 556 deelnemers verwachten hun race-ervaring en navigatiecapaciteiten goed te kunnnen testen. Vooral tijdens de tweede zware week van de race.

CUFfNliUAAAoxqX.png-large

Aan de eerste uitdaging is voldaan. Aanzienlijke aanpassingen moesten worden gemaakt aan de Dakar route.

De nieuwe route onderscheidt zich door zijn creativiteit.
De race in Bolivia en de terugreis naar Rosario zal 14 dagen zijn, met een afstand van 9.000 kilometer, waarvan ongeveer 4.500 km tegen de klok. Wat nog belangrijker is, het heeft een aantal nieuwe uitdagingen in petto, die werden onthuld door Marc Coma. Nu nieuwe sport directeur van de Dakar. Hij heeft zelf het evenement 5 keer gewonnen op een motor. Een van de belangrijkste momenten wat zal plaatsvinden in Jujuy staat gepland voor 7 januari. waarbij een speciale marathon is voorbereid.

Om het einde in Rosario te halen, dient de winnaar over een speciaal talent te beschikken, nl. het ontcijferen van het roadbook. Na het Marc Coma en Despres tijdperk is de categorie motoren nu geopend voor een nieuwe generatie.

In de categorie quad zal titelhouder Rafal Sonik een aantal Zuidamerikaanse deelnemers achter zich moeten houden. Onder andere keren de broers Patronellli terug die samen vier keer gewonnen hebben.

CUFhgYbUsAAjgBt.jpg-large

CUFixnsUwAEPNyR.jpg-large

De geschiedenis in de categorie auto is tweeledig,. Mini was triomfantelijk op de laatste vier edities, en vooral hun leider Nasser Al Attiyah. Afgelopen januari haalde hij zijn tweede titel. Maar er zullen rivalen volop zijn. De Minis (Roma, Terranova en Hirvonen), maar ook in de Toyota Hiluxes, zoals Giniel De Villiers of Yazeed Alrajhi.

Het team opgesteld door Peugeot vorig jaar, met Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz en Cyril Despres, zal verder worden versterkt door de toevoeging aan het team van negen keer wereldkampioen rally Sébastien Loeb. Dit kwartet van de bestuurders rijdt in een versie van de Peugeot 2008 volledig opnieuw ontworpen in overeenstemming met de opgedane ervaring van 2015.

CUFjOTjUAAAuIVi.jpg-large

CUFjxhQUcAA24nC.jpg-large