50 jaar geleden zette de Apollo 12 koers naar de maan. De helden van deze missie – Pete Conrad, Alan Bean en Dick Gordon – groeiden samen met hun 1969 Corvettes uit tot iconen. Vijftig jaar later is Corvette opnieuw gelinkt aan een spraakmakende ruimtemissie. Deze week presenteerte Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) zijn Stratos IV raket op een wel heel bijzondere manier.

In de jaren ’60 en beginjaren ‘70 van de vorige eeuw was de Corvette dé auto van astronauten die op bemande ruimtemissies gingen.  maakte deze all American musclecar toen speciaal voor hen beschikbaar tegen een symbolische vergoeding van $1,- per jaar. De samenwerking leverde niet alleen veel rijplezier op, maar ook onvergetelijke beelden. Wellicht de meest bekende foto is die van de drie astronauten van de Apollo 12 maanmissie zittend op het dak van hun 1969 Corvettes. 

Corvette als lanceerinstallatie voor Stratos IV raket 10

Nieuwe, Nederlandse ruimtemissie
Vijftig jaar later heeft Corvette opnieuw een opvallende rol in een ruimtemissie. Deze week presenteerde DARE van de TU Delft de Stratos IV. De raket, die naar verwachting in de zomer van 2020 vanaf de Denel Overberg Test Range in Zuid-Afrika wordt gelanceerd, is het eerste door studenten ontwikkelde ruimtevaartuig dat een hoogte van meer dan 100 kilometer moet halen. Daarmee zal het de eerste Nederlandse raket in de ruimte worden. 

Corvette als lanceerinstallatie voor Stratos IV raket 11

Bijzondere onthulling
Tijdens de presentatie op de TU Delft is de Stratos IV op een wel heel bijzondere manier onthuld. Dit keer geen astronauten op het dak van de Corvette, maar de onbemande raket zelf! Bevestigd bovenop een 2019 Corvette C7 Final Edition werd de Stratos IV over de campus van de TU Delft naar de Dream Hall gereden, waar de raket werd gepresenteerd aan de aanwezigen.

Corvette als lanceerinstallatie voor Stratos IV raket 12