De eerste race in de hoofdstad van Rusland ging onder een stralende zon van start. José-María López, vertrokken vanaf pole position, maakte de goede keuze en wist Gabriele Tarquini en Tiago Monteiro achter zich te houden om op kop aan te komen bij de eerste bocht. Nadat Tarquini en Monteiro elkaar raakten wist Citroën’s Argentijnse rijder op kop te blijven, op de hielen gezeten door Tarquini en Loeb. Yvan Muller, liggend op de vijfde plaats, verspilde geen tijd en passeerde Tiago Monteiro. De twee bleven met elkaar in gevecht waar Tom Chilton van wist te profiteren.

Aan de kop van het veld vergrootte José-María López zijn voorsprong en kon hij zijn vierde overwinning van dit seizoen op zijn naam schrijven. Hoewel hij voortdurend op de loer lag om zijn positie te verbeteren moest Sébastien Loeb uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats, achter Tarquini. Yvan Muller wist beslag te leggen op de vierde plaats door in de laatste ronde Chilton in te halen. Bij zijn eerste FIA WTCC-optreden slaagde CITROËN'S MA QING HUA SCHRIJFT AUTOSPORTGESCHIEDENIS 7Ma Qing Hua er in iedereen bij te houden, met als resultaat de zesde plaats nadat hij Norbert Michelisz en Tiago Monteiro had ingehaald.

Direct nadat de podiumceremonie was afgewerkt begonnen de monteurs met het prepareren van de auto’s voor de tweede race. José-María López bleef achter op de startgrid door een defecte versnellingsbak. Ondanks dat hij van de voorste startrij was vertrokken kwam Ma Qing Hua de eerste bocht pas als derde door, achter Valente en Michelisz. Yvan Muller realiseerde een prima start, maar raakte in een spin nadat hij door een andere deelnemer was getoucheerd. De viervoudige wereldkampioen eindigde de eerste ronde in negende positie, vlak achter Sébastien Loeb.

Al snel ontwikkelde zich een tweekamp tussen Michelisz en Ma. De twee rijders hielden een echt deurkrukkengevecht totdat de Citroën-rijder halverwege de race definitief de koppositie pakte. Op dat moment was koploper Valente naar de pits gegaan voor een ‘drive through’ penalty, omdat zijn wielen niet op tijd waren gemonteerd op de startgrid.

Maar ook de gevechten achter de koplopers waren ongemeen spannend. Yvan Muller leverde een fantastische prestatie in zijn drang om terug te keren naar de koplopers. De bestuurder van de C-Elysée WTCC met startnummer 1 gleed als een mes door zachte boter naar de tweede plaats, vlak achter teamgenoot Ma Qing Hua. De coureur uit China wist echter de WTCC-veteraan tot aan de finish met gemak achter zich te houden.

Ook Sébastien Loeb boekte goede terreinwinst en pakte in de allerlaatste bocht de vijfde plaats af van Michelisz.Yves Matton, Hoofd van Citroën Racing: “Ik denk dat allebei de races op de Moscow Raceway veel spektakel boden voor het publiek, met vele gevechten. Bij aanvang van het seizoen heb ik als doel gesteld dat al onze rijders minimaal 1 race zouden winnen. Die doelstelling is nu al gerealiseerd met ook Ma Qing Hua op de lijst van winnaars. De eerste overwinning van een Chinese coureur in een FIA World Championship-race is een historisch moment, Daardoor zal de interesse van China in de autosport in het algemeen en in het WTCC in het bijzonder ongetwijfeld toenemen. Dit is voor ons een bijzonder positief weekend geweest, met uitstekende prestaties van alle vier rijders. En ze hebben ook allemaal op het podium gestaan.”

José-María López: “Hoewel ik van pole position startte voelde ik mij niet op mijn gemak omdat ik wist dat de Civics ook snel uit de startblokken zouden komen. En weer ging ik niet briljant van mijn plek maar ik kon desondanks de kop pakken. Ik ben toen voluit gegaan om uit te lopen. Het is altijd leuk om zo een race te winnen als beloning voor een goede prestatie. In race 2 ging het een stuk minder, of liever gezegd, het ging niet. Maar dat soort dingen gebeurt in de autosport. Ik verlaat Moskou met nog steeds de eerste plaats met dezelfde puntenvoorsprong in mijn bezit.”

Ma Qing Hua: “Allereerst wil ik alle teamleden bedanken die het mogelijk hebben gemaakt dat ik zo’n progressie kon maken. Het was niet gemakkelijk om in het midden van het kampioenschap in te stappen en we hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat ik mijn taak uit kon voeren. De races waren nogal levendig. Ik heb behoorlijk moeten knokken om op kop te komen, vooral het inhalen van Norbert Michelisz was inspannend. Ik hoop dat ik in de toekomst zo goed kan blijven presteren.”

Yvan Muller: “Na een frustrerende kwalificatie heb ik de schade zoveel mogelijk weten te beperken door net zoveel punten te scoren als Pechito. Het is jammer dat ik bij de start van race 2 door iemand ben geraakt anders had ik zeker kunnen winnen. Aan het eind van de race kwam ik vlak achter Ma, maar ik zou nog een paar ronden nodig hebben gehad om hem te kunnen passeren.”

Sébastien Loeb: “Ik heb de eerste race de hele tijd aan de staart van Gabriele Tarquini gereden, maar hij maakte geen enkel foutje. Dus finishte ik als derde en dat is prima. In race 2 maakte ik een fout waardoor mijn banden smerig werden. Ik heb hard gevochten om terug te komen. De vijfde plaats is niet ideaal maar het zijn wel belangrijke punten.”

CITROËN'S MA QING HUA SCHRIJFT AUTOSPORTGESCHIEDENIS 8

UITSLAGEN

 RACE 1

1. José-María López (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)
3. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
4. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)
6. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
7. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
8. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1)
9. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
10. Rob Huff (Lada Granta 1.6T)

RACE 2

1. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
3. Mehdi Bennani (Honda Civic WTCC)
4. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1)
5. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
6. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)
7. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
8. Gianni Morbidelli (Chevrolet RML Cruze TC1)
9. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1)
10. René Munnich (Chevrolet RML Cruze TC1)

STAND RIJDERSKAMPIOENSCHAP

1. José-María López 209 pnt
2. Yvan Muller 168 pnt
3. Sébastien Loeb 161 pnt
4. Tiago Monteiro 105 pnt
5. Gabriele Tarquini 96 pnt
12. Ma Qing Hua 33 pnt

STAND MERKENKAMPIOENSCHAP

1. Citroën Total 502 pnt
2. Honda 333 pnt
3. Lada 165 pnt