Kris Meeke/Paul Nagle en Mads Østberg/Jonas Andersson hebben de Zweden Rally in de top tien afgesloten, waarmee ze in deze fase van het WRC-seizoen 2015 belangrijke punten voor het kampioenschap hebben gescoord. De twee Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team-equipes laten de sneeuw voor wat het is en verruilen die voor de zon. De volgende WRC-rally op de kalender is namelijk die van Mexico, van 5 t/m 8 maart aanstaande.

WRC RALLY SWEDEN 2015

Deze laatste dag van de Zweden Rally bestond vanochtend uit drie proeven. Mads Østberg, die vanaf een vierde positie in het klassement vertrok, raakte op Lesjöfors in de problemen. Hij verloor de controle over zijn DS 3 WRC, kwam vast te zitten in een sneeuwwal en verloor meer dan vijf minuten voordat hij zijn weg weer kon vervolgen. Daardoor viel hij terug naar een tiende plek. Teamgenoot Kris Meeke daarentegen steeg juist in het klassement. Hij verliet vanochtend als negende het parc fermé, maar lag na SS19 al achtste zelfs zevende aan het einde van SS20. Op de Power Stage bleef Kris druk zetten. In de strijd om de zesde plaats met Elfyn Evans spinde Meeke halverwege de proef, maar kon desondanks zijn zevende positie behouden. Mads Østberg noteerde de derde tijd op de laatste proef en verdiende daarmee een bonuspunt voor het rijderskampioenschap, naast het punt dat hij scoorde met zijn tiende plaats.

In het WRC3 won Ole-Christian Veiby de klasse in zijn DS 3 R3-MAX. De Noor gaat nu aan kop in het kampioenschap voor de tweewielaangedreven auto’s.

WRC RALLY SWEDEN 2015

Yves Matton (Hoofd Citroën Racing Team): “De race-incidenten, een handjevol technische problemen en de fouten van onze rijders zorgden ervoor dat het resultaat bij lange na niet in de buurt van onze doelstellingen kwam. We zullen deze rally nauwgezet analyseren om te kijken wat de problemen waren, om ons nog beter voor te kunnen bereiden op de Rally Mexico. Iedereen is volop gemotiveerd. En we zitten pas in het begin van het seizoen!”

Mads Østberg: “We richten het vizier maar snel op de Rally Mexico. We moeten de positieve ervaringen van Zweden meenemen en de rest snel vergeten. Maar ondanks de problemen waren we in staat om hier voor een podiumpositie mee te strijden.”

Kris Meeke: “In Zweden moet je de proeven geheel foutloos doorlopen, maar dat ging een paar keer mis. Desalniettemin is het noteren van een snelste tijd op één van de proeven tijdens pas mijn tweede optreden in Zweden hoopgevend. Mijn snelheid lag aanzienlijk hoger vergeleken met afgelopen jaar. Ik heb vertrouwen in de DS 3 WRC. Ik moet op gelijk niveau blijven presteren en de foutmarge beperken. In Mexico moeten we de finish halen zonder fouten.”

WRC RALLY SWEDEN 2015

Voorlopige einduitslag
1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 2:55:30.5
2. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +6.4
3. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) +39.8
4. Ott Tanak / Raigo Molder (Ford Fiesta RS WRC) +2:26.0
5. Hayden Paddon / John Kennard (Hyundai i20 WRC) +3:31.5
6. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +3:53.0
7. Kris Meeke / Paul Nagle (DS3 WRC) +4:05.8
8. Martin Prokop / Jan Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +4:26.0
9. Yurii Protasov / Pavlo Cherepin (Ford Fiesta RS WRC) +5:32.2
10. Mads Østberg / Jonas Andersson (DS3 WRC) +6:50.9

Stand Wereld Rally Kampioenschap
1. Sébastien Ogier 53 punten
2. Thierry Neuville 30 punten
3. Andreas Mikkelsen 30 punten
4. Jari-Matti Latvala 19 punten
5. Mads Østberg 14 punten
6. Elfyn Evans 14 punten
7. Ott Tanak 12 punten
8. Hayden Paddon 10 punten
9. Kris Meeke 10 punten
10. Dani Sordo 8 punten

1. Volkswagen Motorsport 68 punten
2. Hyundai Motorsport 55 punten
3. M-Sport World Rally Team 32 punten
4. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 20 punten
5. Volkswagen Motorsport II 15 punten