Dankzij een pole position en winst in beide races op het circuit van Shanghai heeft Citroën zijn FIA WTCC-titel vandaag geprolongeerd. Na Race 1 bezette het Citroën Total-team het volledige podium met José María López, Yvan Muller en Sébastien Loeb. Yvan Muller won Race 2 na een prima comeback, met Pechito López opnieuw op het podium. José María López vergaarde dit weekend de meeste punten van iedereen en is opnieuw een stap dichter bij de rijderstitel die hij in Thailand (31 oktober – 1 november) kan behalen.

De racedag begon met de kwalificatie die oorspronkelijk op zaterdag verreden zou worden. De vier officiële Citroëns C-Elysée WTCC haalden alle vier Q3 om uiteindelijk het gevecht om de pole position aan te gaan. Yvan Muller was de eerste die afviel na een foutje in de laatste sector. Het was geen verrassing dat de Nederlander Nick Catsburg sneller was, de enige rijder die dit seizoen in staat was de Citroën boys te belagen. Ook Sébastien Loeb kon de tijd van onze landgenoot niet verbeteren, maar Ma Qing Hua lukte dat twee minuten later wel. José María López ronde de sessie af met de allersnelste tijd, zijn vijfde pole position van het seizoen.

AUTOMOBILE: SHANGHAI - S.I.C. - CHINA - WTCC-25/09/2015 TO 27/09/2015

Al enkele uren later maakten de coureurs zich op voor de start van de eerste race. Nadat de lichten waren gedoofd bleef Ma Qing Hua achter op de startgrid terwijl José María López onmiddellijk de koppositie pakte. De eerste ronde verliep chaotisch en vijf auto’s haalden het einde van ronde 1 niet door een aantal aanrijdingen. De safety car werd de baan opgestuurd en het startveld kroop weer dicht op elkaar, met José María López, Yvan Muller en Sébastien voorin. Na vijf ronden werden de auto’s weer ‘los gelaten’ waarna Pechito direct uitliep op zijn teamgenoten die op hun beurt weer afstand namen van Catsburg. Ma Qing Hua was inmiddels opgeklommen naar de achtste plaats maar moest vervolgens de strijd staken met een defecte transmissie. Met een 1-2-3 finish voor López, Muller en Loeb scoorde Citroën genoeg punten om met nog vijf races te gaan nu al de WTCC titel veilig te stellen.

Na de podiumceremonie keerden de auto’s terug naar het hete asfalt voor de tweede race van de dag. Tarquini controleerde de start terwijl Yvan Muller en Sébastien Loeb deur aan deur hem achtervolgden. De viervoudige WTCC-wereldkampioen bleek uiteindelijk sneller dan de negenvoudig wereldkampioen rally’s. José María López profiteerde van hun tweestrijd en wist zich tussen hen te wurmen. Muller verloor Tarquini geen moment uit het oog en wist zijn opponent halverwege de race te verschalken. Vervolgens kon hij onmiddellijk uitlopen, onbereikbaar voor zijn achtervolgers. De strijd om de tweede plaats was echter nog lang geen uitgemaakte zaak. López probeerde ook langs Tarquini te geraken maar op de eindstreep bleek de Italiaan 0,025 seconden sneller! Sébastien Loeb, die worstelde met een band die ieder moment lek kon gaan, speelde op safe en nam genoegen met de vierde plaats. Ma Qing Hua finishte als achtste, vlak achter Mehdi Bennani. De rijder van Sébastien Loeb Racing beleefde zijn tweede overwinning van het weekend in de Yokohama Trophy (voor privé rijders).

Yves Matton (Team Principal, Citroën Racing): “Ik wil allereerst onze rijders bedanken voor al het werk dat ze hebben gedaan en voor hun gevoel voor fair play. Zelfs met de beste auto en het beste team kun je deze resultaten niet behalen zonder buitengewoon goede rijders. Ik wil Yvan bedanken die als eerste toetrad tot ons team en ervoor zorgde dat we op tijd klaar waren voor het seizoen 2014. Wanneer we over Citroën Racing praten hebben we het ook over onze gehele staf in ons technisch centrum. Je ziet ze niet op televisie maar ze vormen een integraal onderdeel van deze wereldtitel.”

AUTOMOBILE: SHANGHAI - S.I.C. - CHINA - WTCC-25/09/2015 TO 27/09/2015

AUTOMOBILE: SHANGHAI - S.I.C. - CHINA - WTCC-25/09/2015 TO 27/09/2015

AUTOMOBILE: SHANGHAI - S.I.C. - CHINA - WTCC-25/09/2015 TO 27/09/2015

José María López: “Felicitaties voor het gehele Citroën Racing team: de mensen die hier zijn, maar ook zij die in Versailles zijn gebleven terwijl wij naar de circuits waren. Bij de start van de eerste race zag ik Ma Qing Hua niet in mijn spiegel en ik dacht dat hij naast mij reed. Maar hij was niet van zijn plek gekomen. Daarna heb ik ervoor gezorgd dat ik niet in de problemen kwam. Race 2 was prima met een leuk gevecht met Gabriele Tarquini. Met nog twee raceweekends te gaan heb ik nu een voorsprong van 75 punten.”

Yvan Muller: “In race 2 heb ik mijn banden zoveel mogelijk gespaard, waardoor ik uiteindelijk Gabriele in kon halen. Felicitaties voor Citroën. Zij verdienen deze titel omdat ze gewoonweg de beste zijn.”

Uitslag Race 1
1. José María López Citroën C-Elysée WTCC
2. Yvan Muller Citroën C-Elysée WTCC
3. Sébastien Loeb Citroën C-Elysée WTCC
4. Nick Catsburg Lada Vesta WTCC
5. Mehdi Bennani Citroën C-Elysée WTCC

Uitslag Race 2
1. Yvan Muller Citroën C-Elysée WTCC
2. Gabriele Tarquini Honda Civic WTCC
3. José María López Citroën C-Elysée WTCC
4. Sébastien Loeb Citroën C-Elysée WTCC
5. Rob Huff Lada Vesta WTCC
6. Tiago Monteiro Honda Civic WTCC
7. Mehdi Bennani Citroën C-Elysée WTCC
8. Ma Qing Hua Citroën C-Elysée WTCC

Stand wereldkampioenchap rijders
1. José-María López 396 punten
2. Yvan Muller 321 punten
3. Sébastien Loeb 282 punten
4. Ma Qing Hua 177 punten
5. Norbert Michelisz 172 punten

Stand wereldkampioenschap constructeurs
1. Citroën 879 punten
2. Honda 609 punten
3. Lada 320 punten