Na twee derde plaatsen, in Zweden en Portugal, eindigden Mads Østberg en Jonas Andersson dit weekend op Sardinië nog een plaats hoger door als runner-up over de finish te gaan. Khalid Al Qassimi en Chris Patterson scoorden hun eerste punt dit seizoen in hun Citroën DS3 WRC. Sébastien Chardonnet en Thibault De la Haye leverden ook een prima prestatie door bij het debuut van de nieuwe Citroën DS3 R5 in het Wereld Rallykampioenschap als tweede te finishen in de WRC2-klasse.

CITROËN SCOORT MET BANDENSTRATEGIE TIJDENS WRC RALLY ITALIA 7Nadat zij op de eerste twee loodzware dagen van de rally uitstekend presteerden waren de Citroën Racing-rijders in staat om hun goede vorm op de derde dag vast te houden en een uitstekend resultaat te boeken. Op de laatste dag stonden vier klassementsproeven met minder dan 50 kilometer aan wedstrijdkilometers op het programma tot aan de finish in Alghero.

Kris Meeke moest als tweede rijder het parcours zodat op zijn schouders de ondankbare taak rustte om op de ideale lijn de weg schoon te vegen. Zijn enige doel was om kilometers te maken en weer meer ervaring op te doen. Ondanks dat hij zaterdag onder de Rally 2 regels de strijd weer kon hervatten wist hij toch nog twee punten voor het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team te scoren.

De laatste vier klassementsproeven boden Mads Østberg de gelegenheid om met zijn Citroën DS3 WRC zijn beste resultaat tot nu toe te boeken. Omdat hij voor een andere bandenstrategie had gekozen dan zijn directe concurrenten (twee softe en vier harde Michelin-banden in plaats van vijf harde compounds zoals de anderen deelnemers), ontnam hij Jari-Matti Latvala iedere mogelijkheid om op de laatste kilometers hem in te halen zonder extreme risico’s te nemen.

Zijn derde podiumplaats in vijf rally’s betekent dat hij nu derde staat in het rijderskampioenschap na zes van de dertien rally’s. Ook Khalid Al Qassimi scoorde zijn beste resultaat tot nu toe en was zijn engineers van het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team erkentelijk voor de prima preparatie van zijn auto.

Bij zijn debuut in het Wereld Rallykampioenschap voldeed de Citroën DS3 R5 volledig aan de hoge verwachtingen. In handen van Sébastien Chardonnet en Thibault De la Haye, de regerende WRC3-kampioenen en winnaars van de 2013 Citroën Top Driver-series, werd met het nieuwe vlaggenschip voor klanten van Citroën Racing een prachtige tweede plaats in de wacht gesleept in de WRC2 categorie! Thomas Pletka tenslotte schreef de klasse voor tweewielaangedreven auto’s op zijn naam met een Citroën DS3 R3.

De volgende ronde in het WRC wordt in Polen verreden van 26 t/m 9 juni.
Mads Østberg: “Tijdens de rally waren wij regelmatig even snel als onze belangrijkste concurrenten. Maar toch was die tweede plaats op de derde dag nog lang niet zeker. Maar dankzij onze gekozen bandenstrategie konden we onze plek vasthouden. Ik voel mij steeds meer op mijn gemak in de Citroën DS3 WRC. Mijn zelfvertrouwen neemt toe en ik kan steeds sneller zonder meer risico’s te nemen. Maar we blijven er aan werken om nog meer vooruitgang te kunnen boeken. Onze volgende doelstelling is om nog een plek op te schuiven in de eindrangschikking!”

Kris Meeke: “De rally begon goed. Onze snelheid was goed totdat we niet meer verder konden door een kapotte dynamo. Vanaf zaterdagmorgen reden wij onder rally 2 regelementen als eerste over het parcours. Dan is het altijd moeilijk om onder die omstandigheden vertrouwen te hebben maar het was een interessante en leerzame ervaring. Ik hoop dat ik daar in de toekomst plezier aan beleef.”

Marek Nawarecki (Plaatsvervangend hoofd van Citroën Racing): “Het is een inspannende rally geweest voor Citroën Racing. Het team was dit weekend uiterst eensgezind. Dat is onze kracht en daardoor konden we de juiste beslissingen nemen. Mads kon het hoofd bieden aan alle moeilijkheden om uiteindelijk een prachtige tweede plaats te pakken. Ondanks de problemen met de dynamo was Kris in staat om weer ervaring op te doen en meer KP-kilometers te maken. Ook Khalid wist zich weer verder te verbeteren met als beloning een tiende plaats. Tenslotte zijn we ook zeer tevreden over het debuut van de Citroën DS3 R5. Dit was het eerste optreden in het Wereld Rallykampioenschap en ook nog eens het eerste evenement op onverhard. Sébastien Chardonnet leverde een uitmuntende prestatie en kon zijn engineers veel informatie geven. De tweede plaats in het WRC2 en nog voor alle andere R5-auto’s is een veelbelovende start.”

CITROËN SCOORT MET BANDENSTRATEGIE TIJDENS WRC RALLY ITALIA 8

Voorlopige eindklassering

1.Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 4:02:37.8
2. Mads Østberg / Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) +1:23.1
3. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +1:32.8
4. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) +2:39.3
5. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +4:41.8
6. Martin Prokop / Jan Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +6:05.3
7. Henning Solberg / Ilka Minor (Ford Fiesta RS WRC) +7:15.8
8. Robert Kubica / Maciej Szczepaniak (Ford Fiesta RS WRC) +12:19.0
9. Lorenzo Bertelli / Mitia Dotta (Ford Fiesta RRC) +15:22.1
10. Khalid Al Qassimi / Chris Patterson (Citroën DS3 WRC) +16:49.3
11. Sébastien Chardonnet / Thibault De la Haye (Citroën DS3 R5) +17:33.7
18. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroën DS3 WRC) +30:33.6…

Stand WRC kampioenschap bij de rijders

1. Sébastien Ogier 138 punten
2. Jari-Matti Latvala 105 punten
3. Mads Østberg 66 punten
4. Andreas Mikkelsen 63 punten
5. Mikko Hirvonen 40 punten
6. Elfyn Evans 36 punten
7. Kris Meeke 32 punten
8. Thierry Neuville 31 punten
25. Khalid Al Qassimi 1 punt

Stand WRC kampioenschap bij de constructeurs

1. Volkswagen Motorsport 227 punten
2. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 110 punten
3. M-Sport World Rally Team 78 punten
4. Volkswagen Motorsport II 64 punten
5. Hyundai Shell World Rally Team 59 punten
6. Jipocar Czech National Team 32 punten
7. RK M-Sport World Rally Team 18 punten