• Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team verzekert zich van tweede plaats in wereldkampioenschaprally 2015 voor constructeurs
  • Kris Meeke en Paul Nagle eindigen als runner-up in Wales Rally GB, Mads Østberg en Jonas Andersson klasseren zich als zevende
  • DS 3’s WRC in seizoen 2015 zes maal op podium, waaronder fraaie 1-2 in Argentinië

De Wales Rally GB was de afsluitende rally van het wereldkampioenschap rally 2015 en maakte zijn reputatie van een loodzware wedstrijd onder wisselende weersomstandigheden volledig waar. Die weersomstandigheden met veel regen, storm en kou zorgden er – wederom – voor dat het uiterste werd gevergd van mens en machine. De onverharde klassementsproeven waren spekglad door modder en grote waterplassen, waardoor de rallyrijders al hun vaardigheden moesten aanspreken.

Op de laatste dag moesten de Citroën-coureurs de tweede plaats van het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team in het wereldkampioenschap voor constructeurs verdedigen, waarbij het kleinste foutje genadeloos zou worden afgestraft.

WRC WALES RALLY GB 2015

Kris Meeke was vanaf de start snel en wist al direct beslag te leggen op de tweede plaats in de rangschikking, op slechts enkele seconden van wereldkampioen Ogier. Ook Mads Østberg draaide top tijden die hem een vierde plek in de tussentijdse rangorde opleverden. Helaas liep hij de tweede dag een achterstand van twee minuten op omdat hij naast de weg in een greppel was geraakt.

Op de laatste dag waaide een heftige storm over de vier klassementsproeven die op veel plekken onder water waren gelopen. Kris Meeke en Mads Østberg slaagden er echter in uit de problemen te blijven. Meeke leverde weer een uitstekende prestatie door onder deze zware omstandigheden met zijn DS 3 WRC als tweede te finishen, terwijl de zevende plek voor Mads Østberg was. Ook het talent van Citroën, Stéphane Lefebvre, gaf zijn visitekaartje af door in een derde DS 3 WRC als achtste over de finish te komen.

Yves Matton (Citroën Racing Team Principal): “Het is nu gezien de omstandigheden niet de gelegenheid om onze prestaties te vieren. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van de aanvallen in Parijs. Het sportieve resultaat staat op de achtergrond, maar het was voor ons desondanks belangrijk om hier ons werk af te maken. Ik wil het hele team enorm bedanken voor hun inzet gedurende het gehele jaar. Ik ben erg trots op alle teamleden. Naast het verdedigen van de twee WTCC-titels hebben wij met de tweede plaats in het WRC en een rally-overwinning onze doelstellingen gerealiseerd. Ik wil daarbij Mads Østberg, Jonas Andersson, Kris Meeke en Paul Nagle bedanken voor hun inzet dit seizoen.”

Kris Meeke: “Ik voelde mij de hele rally enorm op mijn gemakt in de DS 3 WRC en dat heeft zich vertaald naar onze prestaties. Het was een heel moeilijke rally, maar ik heb erg genoten. Door als tweede in de Rally Wales te finishen sluiten wij het seizoen prima af, vooral ook omdat wij de tweede plaats in het constructeurskampioenschap hebben kunnen verdedigen.”

WRC WALES RALLY GB 2015

WRC WALES RALLY GB 2015

Mads Østberg: “Na onze tegenslag op zaterdag moesten we ons vandaag voornamelijk richten op de finish. Ik kijk terug op een goed verlopen seizoen. Met de tweede plaats in het WK hebben wij onze doelstelling gerealiseerd, die wij ons aan het begin van het seizoen hadden gesteld.”

Einduitslag Rally Wales GB
1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 3:03:02.0
2. Kris Meeke / Paul Nagle (DS 3 WRC) +26.0
3. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) +36.2
4. Dani Sordo / Marc Marti (Hyundai i20 WRC) +2:51.3
5. Hayden Paddon / John Kennard (Hyundai i20 WRC) +3:00.5
6. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +3:09.1
7. Mads Østberg / Jonas Andersson (DS 3 WRC) +4:28.4
8. Stéphane Lefebvre / Stéphane Prévot (DS 3 WRC) +5:38.4
9. Robert Kubica / Maciek Szczepaniak (Ford Fiesta RS WRC) +6:22.7
10. Lorenzo Bertelli / Lorenzo Granai (Ford Fiesta RS WRC) +8:05.0

Stand WK voor rijders
1. Sébastien Ogier 263 punten
2. Jari-Matti Latvala 183 pnt
3. Andreas Mikkelsen 171 pnt
4. Mads Østberg 116 pnt
5. Kris Meeke 112 pnt
6. Thierry Neuville 90 pnt
7. Elfyn Evans 89 pnt
8. Dani Sordo 89 pnt
12. Khalid Al-Qassimi 9 pnt
19. Stéphane Lefebvre 5 pnt

Stand WK voor constructeurs
1. Volkswagen Motorsport 413 pnt
2. Citroën Total Abu Dhabi WRT 230 pnt
3. Hyundai Shell WRT 224 pnt
4. M-Sport WRT 181 pnt

WRC WALES RALLY GB 2015