Met de achtste podiumfinish van het seizoen verzekerde het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team zich vandaag van de tweede plaats in het Wereldkampioenschap bij de constructeurs. Mads Østberg en Jonas Andersson finishten als derde in het algemeen klassement van de Wales Rally GB. Teamgenoten Kris Meeke en Paul Nagle legden beslag op de zesde plaats na een dramatische derde dag. Dankzij dit resultaat is Mads als vijfde in het rijderskampioenschap geëindigd, Kris als zevende.

Na twee dagen lang in de top van het klassement voor een podiumfinish te hebben gestreden begonnen de twee Citroëns DS3 WRC de zes klassementsproeven van de laatste dag van de Wales Rally GB in derde en vierde positie. In een ultieme poging om op te klimmen naar de tweede plaats in het algemeen klassement gleed Kris Meeke op de eerste KP van de dag in een greppel. Hoewel hij sneller was dan Mikko Hirvonen op de eerste drie klassementsproeven van de laatste dag maakten een lekke voorband en een versleten achterband het moeilijk om een topklassering te realiseren.

73_MEEKE_2014WRCWALES_77204

Mads Østberg was vol vertrouwen aan de laatste dag begonnen en dat resulteerde in een aantal snelste tijden waardoor hij zijn achtervolgers van zich af kon schudden. Ook wist hij nog een derde tijd te realiseren op de Power Stage. Kris Meeke moest ‘s middags voorzichtig omgaan met zijn banden om het einde van de rally te kunnen halen. Hij slaagde daar prima in met een tijdverlies van slechts een minuut waardoor hij als zesde over de eindstreep kwam.

Mads Østberg profiteerde van de pech van zijn teamgenoot Meeke en klom op naar de derde plaats in het eindklassement. Goed voor het erepodium. Dat was voor hem de vierde keer want ook in Zweden, Portugal en Italië kon hij dit jaar het ereschavot beklimmen.

WRC WALES RALLY GB 2014

De twee Citroën-teams scoorden gezamenlijk 23 punten in Wales, het één na beste resultaat dit jaar, waardoor het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team in 2014 als runner-up is geëindigd in het Wereld Rallykampioenschap voor de constructeurs.

Nadat hij dankzij het Rally2-reglement weer terug kon keren in de rally kon Stéphane Lefebvre nog meer ervaring opdoen met zijn DS3 R5. Hij eindigde als elfde in de WRC2 categorie. Hij besloot zijn rallyseizoen met de FIA Junior WRC- en WRC3-titels.

Mads Østberg: “Ons doel was om op het erepodium te finishen. Na de start zijn we er vol tegenaan gegaan. Maar door problemen met de intercom en de banden kwamen we niet verder dan de vierde plaats. Maar op de laatste dag had ik ‘s ochtends direct al een goed gevoel. Het is ons gelukt een paar klassementsproeven te winnen en we zijn de rally op het podium geëindigd. Daar ben ik blij om en ik wil het hele team bedanken. Het eerste jaar in de Citroën DS3 WRC is mij uitstekend bevallen en de sfeer in het team is fantastisch. Zoiets heb ik nog niet eerder in mijn carrier meegemaakt.”

WRC WALES RALLY GB 2014

Kris Meeke: “Ik heb een klein foutje gemaakt in mijn gevecht om de tweede plaats te bemachtigen. Daarna was het mijn primaire doel om ervoor te zorgen dat Citroën zou finishen als runner-up in het merkenkampioenschap. Ik ben teleurgesteld maar het is een ervaring die mij in de toekomst goed van pas zal komen. We zijn gedurende het seizoen alsmaar sneller geworden, en dat is uiterst positief.”

Yves Matton (Hoofd Citroën Racing Team): “Het is een uitstekende afronding van het seizoen. Mads’ podiumfinish is een excellente prestatie om het jaar te besluiten. De tweede plaats in het kampioenschap betekent dat we één van de twee doelen hebben gerealiseerd die we ons gesteld hadden. Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om alle leden van het team en onze partners te bedanken voor hun medewerking dit seizen. De uitdaging was groot, zeker ook omdat we aan twee wereldkampioenschappen deel hebben genomen.”

Einduitslag Wales Rally GB
1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 3:03:08.2
2. Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +37.6
3. Mads Østberg / Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) +1:03.6
4. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +1:14.9
5. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +1:24.3
6. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroën DS3 WRC) +2:03.0
7. Ott Tanak / Raigo Molder (Ford Fiesta RS WRC) +2:29.7
8. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +2:47.5
9. Martin Prokop / Jan Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +3:43.3
10. Hayden Paddon / John Kennard (Hyundai i20 WRC) +3:48.5

WRC WALES RALLY GB 2014

Eindstand WK bij de rijders
1. Sébastien Ogier 267 punten
2. Jari-Matti Latvala 218 punten
3. Andreas Mikkelsen 150 punten
4. Mikko Hirvonen 126 punten
5. Mads Østberg 108 punten
6. Thierry Neuville 105 punten
7. Kris Meeke 92 punten
8. Elfyn Evans 81 punten

Eindstand WK bij de constructeurs
1. Volkswagen Motorsport 447 punten
2. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 210 punten
3. M-Sport World Rally Team 208 punten
4. Hyundai Shell World Rally Team 187 punten
5. Volkswagen Motorsport II 133 punten
6. Jipocar Czech National Team 49 punten
7. Hyundai Motorsport N 28 punten
8. RK M-Sport World Rally Team 26 punten