José María López, die dit seizoen voor de tweede keer wereldkampioen toerwagens werd, sloot de laatste ronde van het FIA World Touring Car Championship 2015 (WTCC) perfect af met een zevende pole position en tiende overwinning. Yvan Muller won de allerlaatste race van het jaar en versloeg daarmee Sébastien Loeb met één punt in de eindrangschikking. Citroën sluit het 2015-seizoen af met vier Citroën-coureurs op de eerste vier plaatsen van het kampioenschap. Bovendien nam Citroën Racing na 15 jaar op indrukwekkende wijze afscheid van Sébastien Loeb.

De duisternis was in Qatar al enige tijd ingevallen toen de eerste WTCC-race van start ging en José María López zijn pole position benutte om de koppositie te pakken. Hij werd op de hielen gezeten door Mehdi Bennani, Sébastien Loeb, Hugo Valente, Ma Qing Hua en Yvan Muller.

AUTOMOBILE: QATAR - LOSAIL - WTCC - 26/11/2015 TO 27/11/2015

In ronde 2 was Valente Loeb te snel af en de strijd tussen die twee, en ook tussen Ma en Muller, werd in het verdere verloop van de race fel uitgevochten. Mogelijkheden om in te halen deden zich echter nauwelijks voor, waardoor de volgorde onveranderd bleef en Pechito López onbedreigd op kon stomen naar de eindstreep. Zijn tiende overwinning van dit jaar kon daardoor aan zijn palmares worden toegevoegd.

Na een korte onderbreking voor een snelle service stelden de auto’s zich weer op voor de start van de tweede race. Onze landgenoot Tom Coronel zou van de eerste startrij vertrekken, maar door een technisch probleem moest hij vanuit de pitstraat de race aanvangen. Hierdoor had Citroën-rijder Ma Qing Hua vrije doorgang. Yvan Muller wist echter te profiteren van de situatie en dook als tweede de eerste bocht in, vlak achter John Filippi. Aan het einde van de eerste ronde moest de safety car in actie komen na een aanrijding, waardoor twee auto’s al vroegtijdig naar de kant konden. Ook José María López was geraakt door een medestrijder en viel terug naar de 12e plek. Na vier ronden achter de safety car werden de rijders weer losgelaten op racesnelheid en Yvan Muller begon direct druk te zetten op de koploper. Een ronde later dook hij in een gat dat door Filippi open was gelaten, maar de Chevrolet-rijder sloot de deur en raakte de Fransman. Yvan veroverde de koppositie nadat Filippi was bestraft met een drive-through penalty voor een jump start.

Ronde na ronde liep Yvan Muller uit op zijn achtervolger, Ma Qing Hua, die zijn tweede plaats tot aan de finish veilig wist te stellen. De strijd om de derde plaats was hevig. Norbert Michelisz wist Sébastien Loeb achter zich te houden die een podiumfinish nodig had om zijn tweede plaats in het kampioenschap veilig te stellen! Maar de volgorde tot aan het zwartwit geblokt bleef ongewijzigd en Yvan Muller behaalde zijn zesde overwinning van het jaar. Opvallende inhaalmanoeuvres kwamen op naam van José María López die nog op wist te klimmen naar de achtste plaats.

AUTOMOBILE: QATAR - LOSAIL - WTCC - 26/11/2015 TO 27/11/2015

AUTOMOBILE: QATAR - LOSAIL - WTCC - 26/11/2015 TO 27/11/2015

Aan de finish werd Sébastien Loeb opgewacht door het hele Citroën Racing-team, dat met een langdurige ovatie het respect en de dankbaarheid van alle teamleden toonde voor de prestaties van de Fransman gedurende de afgelopen 15 jaar.

Yves Matton, Team Principal, Citroën Racing: “Met 21 overwinningen in 24 races, de wereldtitel bij de constructeurs en de eerste vier plaatsen bij de rijders kan het Citroën Total WTCC-team terugzien op een fantastisch seizoen. Door hier de twee races te winnen, terwijl we beide titels al op zak hadden, toonden José María López en Yvan Muller aan dat ze de twee beste coureurs zijn op dit moment. Het hele team was emotioneel door het besef dat dit de laatste race van Sébastien Loeb bij ons was. Een groot, belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de autosport is vandaag afgesloten. We zullen altijd met veel respect terugdenken aan Sébastien.”

José María López: “Het was een fantastisch weekend en de auto deed het prima. Ik ben blij dat ik een race heb gewonnen, maar vind het jammer dat het seizoen voorbij is. Ik moet nu lang wachten voordat we weer van start gaan. Ik wil het hele team bedanken voor al het werk dat de mensen de laatste twee jaar hebben verricht. Ik wil Sébastien graag het allerbeste wensen voor de toekomst. Het was een eer om samen met hem in een team te zitten en ik zal hem missen.”

AUTOMOBILE: QATAR - LOSAIL - WTCC - 26/11/2015 TO 27/11/2015

Sébastien Loeb: “Ik wilde graag mijn tweede plaats in het kampioenschap behouden, maar ik wist dat het moeilijk zou worden en dat Yvan tot het uiterste zou gaan. Ik kwam 1 punt te kort, maar ik heb geen spijt. Ik heb het dit weekend goed gedaan Ik zal altijd goede herinneringen bewaren aan mijn twee jaar in het WTCC. Ik bedank Citroën daarvoor en voor alles wat wij de laatste 15 jaar samen hebben gedaan. Ik was behoorlijk emotioneel om vandaag voor de laatste keer deel uit te maken van het team, maar ik kijk uit naar de toekomst en de uitdagingen zijn spannend. Ik wil nog een paar dingen proberen voordat ik afscheid neem van de sport.”

Uitslagen en standen
RACE 1
1. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
3. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1)
4. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
6. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)

RACE 2
1. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
3. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
4. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
8. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)

WK-stand rijders
1. José-María López: 475 punten
2. Yvan Muller: 357 pnt
3. Sébastien Loeb: 356 pnt
4. Ma Qing Hua: 241 pnt
5. Gabriele Tarquini: 197 pnt
8. Mehdi Bennani: 127 pnt

WK-stand constructeurs
1. Citroën: 1069 punten
2. Honda: 721 pnt
3. Lada: 376 pnt

* Uitslag onder voorbehoud goedkeuring FIA