Mads Østberg en Jonas Andersson moesten in hun DS3 WRC van het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team op de laatste dag van de Rally Mexico, meetellend voor het WK Rally, tot het uiterste gaan om hun tweede plaats in de algemene rangschikking te verdedigen. Hun naaste achtervolger, Andreas Mikkelsen, had een achterstand van slechts 4,5 seconden. Door zijn landgenoot twee maal te verslaan, onder meer met een snelste tijd, wist Mads zijn podiumplaats en een tweede positie veilig te stellen. Waarmee het eerste podium van dit seizoen voor het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team een feit is.

De rally
Na twee spectaculaire publieksproeven op donderdagavond voerde de route de deelnemers op vrijdagmorgen naar hoogtes tot 2.000 meter. De rally begon goed voor Kris Meeke die de snelste tijd zette op Los Mexicanos 1, maar op de volgende proef, de 44 kilometer lange lnge El Chocolate 1, vloog de Engelsman van de weg en moest hij de strijd staken. Voor Mads Østberg verliep de start niet vlekkeloos, want op KP 3 verloor hij 10 seconden door een spin. Maar hij vocht zich terug naar de derde plaats na KP 8. Op dag 2 behield Østberg zijn constante snelheid en wist hij na KP 12 zelfs op te klimmen naar de tweede plaats in de stand.

WRC RALLY MEXICO 2015

Met het geringe verschil van slechts 4,5 seconden beloofde de laatste dag ongemeen spannend te worden, te beginnen met de legendarische, 55,82 kilometer lange Guanajuatito klassementsproef. En de spanning werd nog vergroot omdat voor het eerst deze lange proef gereden zou worden zonder dat de rijders middels split times op de hoogte waren van de prestaties van hun directe concurrenten. ‘Maximum attack’ was dan ook het credo voor Mads Østberg die met een score van 35:26,5 met zijn DS 3 WRC de snelste tijd ooit op deze fameuze KP realiseerde. Ook op de daaropvolgende proef, Derramadero, was Mads weer sneller dan zijn directe concurrent Mikkelsen, waardoor hij zijn 2e plaats in het eindklassement veilig stelde.

Na zijn ongeval keerde Kris Meeke onder Rally 2 op zaterdag terug in het strijdperk, op een 18e plaats algemeen. Zijn enige doelstelling was vervolgens om punten voor het constructeurskampioenschap binnen te halen. Daarin slaagde hij, met 4 punten voor het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team.

Mads Østberg: “Ik ben heel erg blij dat ik heb kunnen laten zien dat ik de hele rally voortdurend snel kon zijn. De tweede plaats is een excellent resultaat, vooral ook omdat we voor het eerst met de DS 3 WRC in 2015-uitvoering op onverhard reden. Dit resultaat geeft ons veel vertrouwen voor de rest van het seizoen. We moeten hard blijven werken en ons weer verder verbeteren.”

WRC RALLY MEXICO 2015

WRC RALLY MEXICO 2015

Kris Meeke: “Normaal gesproken heb ik het heel erg druk tussen de rally’s, maar ik wil het tot aan de rally van Argentinië iets rustiger aan doen. Ik wil mij ‘resetten’ en fris beginnen aan de volgende rally.”

Marek Nawarecki (Citroën Racing Deputy Team Principal): “De rally is voor ons op een prima manier afgesloten. De DS3 heeft wederom bewezen uiterst competitief te zijn en Mads is er uitstekend in geslaagd om niet in de problemen te komen in deze verraderlijke en moeilijke Rally van Mexico. We zijn teleurgesteld in Kris, omdat hij direct al bij de start van de rally een fout maakte. Onze prestaties waren verder goed, maar we hadden graag meer punten mee naar huis genomen. Desondanks ziet het er voor de rest van het seizoen goed uit.”

UITSLAG RALLY MEXICO
1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 4:19:13.4
2. Mads Østberg / Jonas Andersson (DS 3 WRC) +1:18.8
3. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) +1:25.1
4. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +3:40.2
5. Dani Sordo / Marc Marti (Hyundai i20 WRC) +5:01.8
6. Martin Prokop / Jan Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +6:36.1
7. Nasser Al-Attiyah / Matthieu Baumel (Ford Fiesta RRC) +14:52.7
8. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +22:43.3
9. Nicolas Fuchs / Fernando Musano (Ford Fiesta R5) +22:49.0
10. Jari Ketomaa / Kaj Lindström (Ford Fiesta R5) +23:10.2
16. Kris Meeke / Paul Nagle (DS 3 WRC) +51:50.3

STAND WERELDKAMPIOENSCHAP
1. Sébastien Ogier 81 punten
2. Andreas Mikkelsen 47 punten
3. Thierry Neuville 35 punten
4. Mads Østberg 32 punten
5. Elfyn Evans 26 punten
6. Jari-Matti Latvala 19 punten
7. Dani Sordo 18 punten
8. Martin Prokop 14 punten
9. Ott Tanak 12 punten
10. Hayden Paddon 10 punten
11. Kris Meeke 10 punten

1. Volkswagen Motorsport 99 punten
2. Hyundai Motorsport 75 punten
3. M-Sport World RallyTeam 48 punten
4. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 42 punten
5. Jipocar Czech National Team 20 punten