Chevrolet heeft in New York tijdens de gelijknamige Autoshow één van de meest krachtige convertibles ooit onthuld, de volledig nieuwe Corvette Z06 convertible. Met een motorvermogen van 466 kW (625 pk) en een koppel van 861 Nm is de Z06 de krachtigste convertible ooit die door Chevrolet is geproduceerd.

“De Z06 convertible is in ieder opzicht een supercar van wereldklasse,” zegt Mark Reuss, executive vice president Global Product Development. “Slechts enkele convertibles wereldwijd leveren meer dan 600 pk en hebben een koppel van 861 Nm. En nog minder convertibles kunnen tippen aan de geavanceerde technologieën, het aerodynamische design en de ongelooflijke rijervaring van de Z06 convertible.”

Dit is de eerste Z06 convertible sinds 1963 toen het Z06 optiepakket werd geïntroduceerd voor langeafstandsraces. De statistieken van dat jaar laten een verkoopaantal zien van slechts 199 Corvettes met een Z06 pakket, waaronder één convertible. 

“Recente technologische ontwikkelingen hebben de productie van een moderne Z06 Convertible mogelijk gemaakt,” zegt Corvette chief engineer Tadge Juechter. “Tot voor kort was het onmogelijk om een lichtgewicht convertiblestructuur te ontwikkelen die sterk genoeg is om om te gaan met het remmen, het bochtenwerk en het acceleratievermogen van de Corvette,” zegt Juechter. “Het frame voor de Z06 convertible is het resultaat van de ontwikkelingen op het gebied van computer-aided engineering, metallurgie en fabricagetechnieken welke zo’n vijf jaar geleden nog niet bekend waren.”

Het aluminium frame is 20 procent stijver dan dat van de voorgaande Z06 met vast dak. Omdat er geen structurele versterkingen nodig zijn voor de Z06 convertible is het eigen gewicht nagenoeg identiek aan dat van de Z06 coupe. Ze delen ook dezelfde afstelling van het chassis, het motorvermogen, de rij technologieën en de opties voor de uitrusting, waaronder het Z07 Performance Package, dat bestaat uit Brembo carbon-keramische remmen, Michelin Pilot Sport Cup banden en verstelbare aerodynamische componenten voor en achter.

“Het meest indrukwekkende aspect van de Z06 convertible is zijn veelzijdigheid,” vervolgt Juechter. “Slechts weinig auto’s op de markt kunnen deze unieke combinatie evenaren van extreme prestaties, de flexibiliteit van dagelijks gebruik en woon-werkverkeer, het rijden van lange afstanden en het rijden met een echte cabrio.”

Volledig aluminium, hightech structuur
De Corvette Z06 convertible is het resultaat van vier jaar hard werken aan een volledig nieuwe structuur van aluminium voor de zevende generatie Corvette. Die structuur, geproduceerd in General Motors’ Bowling Green Assembly fabriek, is ontworpen voor de Corvette Stingray, de Corvette Z06 en de Corvette Racing C7.R raceauto. 

“Wij wilden een frame dat lichter was dan het stalen frame van de voorgaande Corvette, maar dat sterk genoeg was voor zowel de 600-pk sterke convertible als een racer voor 24 uursraces,” zegt Ed Moss, engineering group manager voor het Corvette platform. “Dat zou niet mogelijk geweest zijn zonder verbeteringen in de computer-aided engineering software, waardoor wij meer dan 17.000 keer het frame-ontwerp konden aanpassen, resulterend in nog meer sterkte en stijfheid, terwijl het gewicht werd teruggebracht.”

Het team gebruikte bijna 186.000 computeruren om het frame vorm te geven. Het beschikt over langsgeleiders die bestaan uit vijf op maat gemaakte aluminium segmenten, met aluminium extrusiedelen aan de voor en achterzijde, een centraal deel met balken en holle aluminium gietdelen bij de verbindingen en de wielophanging. De doorsnede van ieder segment varieert in dikte van 2 mm tot 11 mm, precies, ook qua vorm, afgestemd om te voldoen aan de eisen die qua kracht en stijfheid worden gesteld aan iedere sectie, en toch met een minimaal gewicht.

Chevrolet Z06 Convertible 4

Chevrolet Z06 Convertible 5

Chevrolet Z06 Convertible 6