Chevrolet heeft vandaag een video vrij gegeven van de volledig nieuwe, Camaro Z/28 die een snelle ronde over de Nürburgring aflegt in 7:37.40, een tijd die vergeleken kan worden met die van de meest prestigieuze sportwagens ter wereld.

De rondetijd van de Z/28 is vier seconden sneller dan die van de Camaro ZL1, en ook sneller dan die van de Porsche 911 Carrera S en de Lamborghini Murcielago LP640. De snelste ronde van de Z/28 werd onder ongunstige omstandigheden verreden, met een vochtig wegdek en stromende regen aan het einde van de ronde.

“Eén van de uitdagingen van het testen op de Ring is het feit dat de baan zó lang is dat de weersomstandigheden in een enkele ronde drastisch kunnen veranderen,” zegt Al Oppenheiser, Camaro chief engineer. “Adam Dean, onze testrijder voor de Z/28, deed een fantastische job in deze slechte weersomstandigheden. Gebaseerd op de telemetrie van onze testsessies weten we dat op een droge baan de Camaro nog 6 seconden sneller kan zijn.”

De hogere snelheid van de Z/28 komt door:

  • Verhoogde grip: de Z/28 kan in bochten met 1,08 g accelereren, dankzij ingrijpende aanpassingen aan het chassis;
  • Verbeterd remvermogen: de Z/28 is voorzien van koolstof-keramische Brembo remmen die krachten tot 1,5 g aan kunnen en rondenlang dezelfde remprestaties leveren;
  • Verlaagd gewicht: de atmosferische krachtbron van de Z/28 weegt 300 pond minder dan de supercharged Camaro ZL1, met wijzigingen die variëren van lichtgewicht wielen tot een dunnere achterruit.

Het hart van de Z/28 wordt gevormd door de 7.0-liter LS7-krachtbron. De LS7 maakt gebruik van lichtgewicht, high-performance componenten, zoals titanium inlaatkleppen en drijfstangen, aluminium cilinderkoppen en een gesmede stalen krukas, resulterend in een motorvermogen van 376 kW (505 SAE pk) en een koppel van 652 Nm. Air-conditioning is leverbaar maar alleen als optie.

Een handgeschakelde close-ratio zesversnellingsbak is de enig beschikbare transmissie en het motorvermogen wordt overgebracht op de achterwielen door middel van een limited slip differentieel met schuin vertande satelliet wielen in plaats het traditionele ontwerp met frictieplaatjes. Hierdoor kan de bestuurder het beschikbare vermogen nog beter benutten en sneller de bochten ronden, optimaal gebruik maken van het ABS bij het aanremmen voor bochten en heeft hij meer grip in het midden van de bocht en bij het uit accelereren.

Het team bracht een week door op de Nürburgring als onderdeel van het testen van de Z/28, waarbij ruim 10 uur op de baan werd gereden en een afstand van 1.600 kilometer werd afgelegd. Ondanks dat voortdurend langzamer verkeer moest worden ingehaald nam iedere afgelegde ronde minder dan 8 minuten in beslag. Deze uren zijn onderdeel van de gruwelijke 24-uurs test die overeenkomen met een jaar lang rijden op een circuit of deelname aan track days of een competitie van amateurs.

“Het volbrengen van de 24-uurs test is een vereiste voor alle auto’s die wij ‘circuitwaardig’ noemen,” zegt Wayne McConnell, director global vehicle performance. “Tijdens de 24-uurs test wordt de auto op het circuit continue tot de grens gereden. Tijdens de test is alleen het vervangen van de remmen en de banden toegestaan.”

De 24-uurs test is onderverdeeld in segmenten gedurende een paar dagen, en zelfs op verschillende circuits. Hierdoor kunnen de prestaties nauwkeurig worden gemonitord. Iedere testronde moet worden afgelegd in een tijd die maximaal 2% lager is dan de bedoelde rondetijd om mee te kunnen tellen voor de 24-uurs-test.

De 24-uurs test werd voor het eerst begin jaren negentig uitgevoerd voor de Corvette van de vierde generatie. De 300 pk sterke Corvette was toentertijd de meest krachtige Chevrolet en tijdens de 24-uurs test werd gebruik gemaakt van 15 data-kanalen. Tegenwoordig levert de Camaro LS met V-6 motor 323 pk terwijl de Camaro Z/28 met LS7 7.0-liter small-block V-8 505 pk sterk is, en tijdens de 24-uurs test worden 30 datakanalen gemeten.

“De prestaties en capaciteiten van onze auto’s zijn de laatste 20 jaar enorm vooruit gegaan, waardoor wij genoodzaakt zijn om onze parameters voor de 24-uurs test voortdurend te verbeteren,” Bij onze test moet de auto zwaardere beproevingen ondergaan dan ooit zal gebeuren in handen van de eigenaar. Het resultaat is dat wanneer wij een auto als ‘circuitwaardig’ bestempelen wij er zeker van zijn dat hij voor onze klanten altijd betrouwbaar en constant presteert.”

Chevrolet test Camaro Z/28 op Nürburgring 4

Chevrolet test Camaro Z/28 op Nürburgring 5

Chevrolet test Camaro Z/28 op Nürburgring 6