Chevrolet maakt bekend dat voor de Chevrolet Corvette Stingray in 2015 een automatische achtversnellingsbak met ‘flippers’ aan het stuur beschikbaar zal worden, waarmee de prestaties en de efficiency nog beter zullen worden. De nieuwe transmissie is ontworpen door GM en zal ook door het bedrijf zelf worden gefabriceerd. De schakelintervallen zijn van wereldklasse-niveau en kunnen de vergelijking met die van de beste dual-clutch versnellingsbakken uitstekend aan.

Naar verwachting zal de volledig nieuwe 8L90 achtversnellingsbak van GM bijdragen aan een met 5% verlaagd brandstofverbruik vergeleken met de voorgaande automatische zesversnellingsbak. De Corvette Stingray is daardoor een van de weinige sportauto’s die de keuze biedt uit een conventionele handgeschakelde transmissie en een automatische achtversnellingsbak.
“De nieuwe automatische achtversnellingsbak van de Corvette Stingray heeft het comfort en het rijgemak van een echte automatische transmissie, evenals de bliksemsnelle gangwissels en de manuele controle die de prestaties bij een ultrasportieve rijstijl versterken,” zegt Bill Goodrich, assistant chief engineer voor de ontwikkeling van automatische achtversnellingsbakken. “Hij is ontworpen om de rijervaring met de Stingray nog aangenamer te maken, met prestaties die op hetzelfde niveau zijn als die van een dual-clutch, maar dan zonder in te boeten op het gebied van verfijning.”

De leverbare 8L90 transmissie is gebaseerd op dezelfde automatische achtversnellingsbak die zal worden geboden op de Corvette Z06 met supercharger, maar met unieke specificaties voor de koppelingen en koppelomvormer die passen bij de aandrijfkracht van de Stingray met ongeblazen 6.2-liter krachtbron.
Voor het rijden met maximale prestaties biedt de transmissie volledige manuele controle middels de flippers aan het stuur. Een nieuw transmissiecontrolesysteem en unieke algoritmen zorgen voor een schakelgedrag dat identiek is aan dat van dual-clutch/semi-automatische transmissies die te vinden zijn in veel supercars. Maar dan met de verfijning en het soepel schakelen die behoren tot de eigenschappen van een conventionele automaat met koppelomvormer.
De transmissiecontrole voert 160 maal per seconde analyses en commando’s uit en het opschakelen met een volledig ingedrukt gaspedaal geschiedt achthonderdste seconde sneller dan bij de Porsche 911 met dual-clutch transmissie.

CHEVROLET STINGRAY + AUTOMATISCHE ACHTVERSNELLINGSBAK 3

Kleinere ‘stappen’ tussen de versnellingen zorgen er, vergeleken met de voorgaande automatische zesversnellingsbak, voor dat de motor optimaal op toeren blijft waardoor het motorvermogen en het koppel optimaal worden benut, resulterend in nog betere prestaties en een lager brandstofverbruik.
Dankzij een slimme constructie neemt de nieuwe automatische achtversnellingsbak dezelfde ruimte in als de voorgaande zesbak. Door uitgebreid gebruik te maken van aluminium en magnesium is de nieuwe transmissie ook nog eens 4 kilo lichter. Dankzij nieuwe design elementen is de frictie verder afgenomen en dat draagt ook bij aan de verlaging van het brandstofverbruik met 5%.

De 8L90 wordt gebouwd in GM’s transmissiefabriek in Toledo, Ohio (U.S.)

CHEVROLET STINGRAY + AUTOMATISCHE ACHTVERSNELLINGSBAK 4