Mads Østberg en Jonas Andersson evenaarden met een derde plaats in de Rally van Zweden de prestaties van Kris Meeke en Paul Nagle in de Monte Carlo Rallye. Bij zijn eerste optreden ooit in een rally op sneeuw eindigde Kris Meeke in de punten. Khalid Al Qassimi en Chris Patterson finishten op een zestiende plaats.

Op de derde en laatste dag van de veeleisende Zwedenrally stonden er nog zo’n 142 geklokte kilometers op het programma en die waren goed voor bijna de helft van het totaal aantal wedstrijdkilometers. Ondanks dat de omstandigheden moeilijk bleven, met veel water en natte sneeuw op de weg, slaagde Mads Østberg er in om zijn snelheid en wedstrijdritme vast te houden.

Bronzen medaille voor Mads Ostberg 4

De Noor, die zicht steeds meer thuis begint te voelen in de Citroën DS3 WRC, liep op de laatste dag in op zijn landgenoot Andreas Mikkelsen die tweede lag. Op Torntorp 2 slaagde hij er zelfs in voor de eerste keer met Citroen de allersnelste te zijn op een klassementsproef. En dat herhaalde hij nog eens door de belangrijke Power Stage winnend af te sluiten en drie bonuspunten aan zijn totaal toe te voegen. Hij stelde daarmee zijn eerste podiumfinish in de DS3 WRC veilig, op slechts 5.9 seconden van de tweede plek.

Na op de laatste dag in zesde positie van start te zijn gegaan verloor Kris Meeke zeven minuten toen hij op KP 18 van de weg raakte en vast kwam te zitten in de sneeuw. Desondanks slaagde Meeke erin de rally op de tiende plaats te beëindigen, waardoor hij acht punten scoorde voor het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team.

Khalid Al Qassimi was vandaag één van de eerste rijders op de klassementsproeven en had te kampen met uiterst gladde omstandigheden. Door voorzichtig te rijden en geen fouten te maken klasseerde hij zich uiteindelijk als zestiende.

Mads Østberg: “We hebben sinds vrijdag veel vooruitgang geboekt. Ik ben blij dat ik voor de vierde achtereenvolgende keer in Zweden op het podium ben gefinisht. De drie punten van de Power Stage zijn een prettige bonus. Ik voel me steeds beter in de auto en dat belooft veel voor de komende evenementen. We hebben veel geleerd en ik kan niet wachten om in de gravel rally’s van start te gaan.”

Kris Meeke: “Ik denk dat ik tevreden kan zijn over deze eerste rally op sneeuw. De enige, kleine fout die we hebben gemaakt heeft ons veel tijdverlies opgeleverd. Als er meer toeschouwers waren geweest hadden we maar zo’n 15 seconden verloren. Maar we hebben zelf onze auto weer op de weg moeten duwen. Verder is de rest van het weekend goed verlopen. We hebben weer veel geleerd. Het belangrijkste voor mij is dat we erin zijn geslaagd het tempo van de koplopers te volgen. Het eindigen in de punten is bemoedigend voor de rest van het seizoen.”

Khalid Al Qassimi: “Ik probeerde de laatste dag iets agressiever te rijden en na de tweede proef ging het steeds beter. We hadden een paar hachelijke momenten maar we hebben goede vooruitgang geboekt. Op de Power Stage gaf ik er de voorkeur aan om iets van het gas af te gaan en daardoor geen fouten te maken, zodat ik er zeker van was zonder problemen aan de finish te komen.”

Yves Matton (Citroën Racing Team Principal): “Onze teams hebben de doelstellingen gerealiseerd die we gesteld hadden. Mads heeft zijn eerste podiumfinish gehaald met Citroën bij een rally die zo’n beetje zijn thuisrally is. Nog meer dan door het resultaat heeft de manier waarop hij deze rally is aangegaan ons nog het meest geïmponeerd. Hij heeft zijn rijstijl aangepast en wist daardoor nog meer uit de Citroën DS3 WRC te halen. Hij heeft veel samengewerkt met het team en zijn tijden op de KP’s waren erg veelbelovend. Kris heeft een intelligente rally gereden. Hij heeft alle proeven gereden en ik denk dat we hem zijn kleine uitstapje niet kwalijk kunnen nemen. Hij heeft betere prestaties geleverd dan menig coureur die voor het eerst aan de start van de Rally van Zweden is verschenen. We zijn tevreden over zijn prestaties en de punten die hij voor Citroën heeft gescoord. Khalid wilde eens op sneeuw rijden. De omstandigheden waren niet in zijn voordeel maar hij heeft zich uitstekend vermaakt.”