In 2016, het jaar dat BMW haar honderdste verjaardag viert, werpt het merk meer dan ooit een blik op de toekomst en ontwikkelt het een reeks ‘Vision Vehicles’ die beantwoorden aan de mobiliteitseisen binnen de komende drie decennia. Deze oplossingen zijn gebaseerd op de aanname dat mobiliteit in de toekomst veelzijdiger wordt en meer connected zal zijn. BMW, MINI en Rolls-Royce hebben hun concepts al gepresenteerd, nu is het de beurt aan BMW Motorrad.

p90238689_highres

p90238691_highres

p90238692_highres

The Great Escape
De BMW Motorrad VISION NEXT 100 verbindt het verleden van BMW Motorrad aan de toekomst op een zeer expressieve manier. ‘De BMW Motorrad VISION NEXT 100 belichaamt BMW’s visie op motorrijden in een connected wereld – een analoge belevenis in het digitale tijdperk. Motorrijden is een manier om te ontsnappen aan het dagelijkse leven: zodra je opstapt, voel je je vrij’, aldus Edgar Heinrich, Head of Design bij BMW Motorrad.

De BMW Motorrad VISION NEXT 100 staat voor de ultieme rijervaring zonder dat een helm en beschermende kleding noodzakelijk is. De berijder kan elk moment van de rit genieten, van de acceleratie, de wind en de natuur en volledig in contact met zijn omgeving. De BMW Motorrad VISION NEXT 100 vertegenwoordigt de essentie van motorrijden: de perfecte samenwerking van mens en machine. Elk detail is van de hoogste kwaliteit en de vormgeving bevat opvallende stijlelementen van BMW motorfietsen door de jaren heen. Maar elk element is van deze tijd, zowel qua design als functie. Daardoor is de BMW Motorrad VISION NEXT 100 direct als echte BMW herkenbaar, dankzij het zwarte driehoekige frame, de witte biezen en de klassieke vormen van de boxermotor. Deze motorfiets is echter volledig emissievrij.

p90238693_highres

p90238699_highres

Driehoekig frame – klassiek icoon opnieuw uitgevonden.
De driehoekige vorm van het zwarte frame van de BMW Motorrad VISION NEXT 100 verwijst nadrukkelijk naar de eerste motorfiets van BMW, de R32 uit 1923. Het frame van de BMW Motorrad VISION NEXT 100 heeft echter een nieuwe, dynamische en functionele vorm. Verbindingen en lagers zijn onzichtbaar, het frame oogt als een geïntegreerd geheel.

Van opzij gezien lijkt de BMW Motorrad VISION NEXT 100 een zogenoemde ‘naked bike’, met de bijbehorende ergonomie. De uitgekiende combinatie van vormen en oppervlakken beschermt de berijder even effectief als een volledig kuip tegen de weersinvloeden.

Het frame is bekleed met zwart textiel, waarvan de zijdeachtige glans de fijne lijnvoering en de karakteristieke vorm benadrukt. De BMW Motorrad VISION NEXT 100 is een eigentijdse interpretatie van het klassieke BMW-frame.

Flexframe – het frame assisteert de besturing.
Het zogenoemde Flexframe is een geïntegreerd geheel tussen het voor- en achterwiel. Doordat het flexibel is, is de motorfiets te besturen zonder dat daarvoor allerlei verbindingen nodig zijn zoals op hedendaagse motorfietsen. Door het stuur te draaien, plooit het frame om van richting te kunnen veranderen. De hoeveelheid kracht die daarvoor nodig is, hangt af van de situatie: stationair is de besturing van de BMW Motorrad VISION NEXT 100 licht, op snelheid is die zwaarder voor meer stabiliteit.

p90238709_highres

p90238710_highres

p90238720_highres

Minimalistische vormen, maximale afwerking.
De ranke BMW Motorrad VISION NEXT 100 straalt zijn kwaliteiten als rijmachine nadrukkelijk uit. De voorzijde is minimalistisch van vorm en afgewerkt met hoogwaardige details. De grote, in het frame boven het voorwiel geïntegreerde metalen reflector omvat twee U-vormige, verticale elementen die de dagrijverlichting vormen. De reflector dient ook als windgeleider en helpt samen met het kleine voorruitje de luchtstroom te optimaliseren.

Componenten als het zadel, de bovenste panelen en de flanken zijn vervaardigd van koolstofvezel. Onder het zadel accentueren twee smalle, rood verlichte strips tussen het achterlicht en de richtingaanwijzers de kenmerkende dubbele-C-vorm van de achterlichten van de hedendaagse BMW motorfietsen. Maar dan wel met een futuristische twist.

De banden zorgen voor de schokdemping. Het variabele profiel past zich daarbij automatisch aan de omstandigheden aan om te allen tijde optimale grip te bieden.

 

Zelfbalancerend – actieve, intelligente assistentiesystemen.
In bepaalde situaties verbeteren de actieve systemen van de toekomst ook de stabiliteit en de veiligheid doordat ze de motorfiets automatisch in balans houden, zowel op de weg als wanneer hij stilstaat. Nieuwe en onervaren  motorrijders profiteren van de nodige support in allerlei situaties en hoeven niet bang te zijn dat hun BMW Motorrad VISION NEXT 100 omvalt.

De BMW Motorrad VISION NEXT 100 blijft ook rechtop staan zonder berijder. Tijdens de rit zorgen de systemen voor opvallende wendbaarheid, dynamiek en lichtere besturing – wat alle berijders zullen waarderen, net als alle voordelen van de systemen die het motorrijden vergemakkelijken. De BMW Motorrad VISION NEXT 100 maakt elke motorrijder een betere rijder en laat hen nog meer genieten van de rijervaring.