BMW sound designer Renzo Vitale is los gegaan op het componeren van een specifiek geluid voor de elektrisch aangedreven Concept i4. Het standaard geluid van een e-motor was voor BMW onvoldoende bevredigend, waardoor Vitale het BMW IconicSounds Electric heeft ontwikkeld. Het geluid dringt door in het voertuig en moet de inzittenden in vervoering brengen. Zo zie je maar weer, dat ook echte Petrol heads zich CO2- en NOx vrij kunnen vermaken.

Volgens de Europese regelgeving is het uit veiligheidsoverwegingen verplicht, om een 100% elektrische auto een geluid te laten produceren. Het volume moet minimaal 56 dB en maximaal 75 dB zijn bij 20 km/u. Wat het geluid is en hoe het moet klinken is niet gespecificeerd in de wetgeving. Voor BMW de perfecte uitdaging, om een mooi geluid te ontwerpen, wat bij het karakter van een BMW past. Hiervoor zijn de ontwerpers de geluidsstudio van Santa Monica in gedoken.

BMW laat Concept i4 klinken als horrorfilm 3
Hans Zimmer in Santa Monica Studio

BMW IconicSounds Electric
De stilte van elektrische aandrijfsystemen wordt vaak genoemd als een groot voordeel van elektrische mobiliteit. Naarmate de keuze voor geëlektrificeerde modellen toeneemt, betekent dit echter ook dat sommige bestuurders de emotionele aantrekkingskracht van geluid mislopen. Jens Thiemer, Senior Vice President Customer en Brand BMW: “Geluid heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de emotionaliteit van onze voertuigen. Nu brengen we het plezier van puur rijplezier naar een nieuw niveau en zijn we bijzonder verheugd om met Hans Zimmer samen te werken om de nieuwe gezonde wereld van elektrische mobiliteit bij BMW te creëren. Deze samenwerking zal resulteren in ons toekomstgerichte geluidsaanbod voor elektrische voertuigen: BMW IconicSounds Electric.”

BMW laat Concept i4 klinken als horrorfilm 4
BMW Concept i4

Het BMW Concept i4 rijgeluid is het tweede ontwikkeld voor elektrische BMW-voertuigen met Hans Zimmer, na de presentatie van het elektrische geluid voor de BMW Vision M NEXT op het #NEXTGen-evenement in München in juni 2019.

Benieuwd naar hoe de BMW Concept i4 gaat klinken?