BMW Motorrad voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de GS legende: de nieuwe en de vernieuwde BMW F 800 GS.

Beide nieuwe GS-modellen zijn voorzien van de vloeistofgekoelde tweecilinder lijnmotor, die zich in de BMW F 800 Serie al heeft bewezen als een zeer prettige en betrouwbare krachtbron. Deze 798cc twin biedt een nagenoeg trillingsarme loop dankzij een bijzonder balanssysteem dat gebruikmaakt van een extra drijfstang om zowel de primaire als de secundaire onbalans te elimineren. De krachtbron is gecombineerd met een zesversnellingsbak en uitgerust met een geavanceerd elektronisch brandstofinjectiesysteem, waardoor hij zeer spaarzaam met brandstof omspringt en tegelijkertijd zeer aansprekende prestaties levert. De BMW F 800 GS heeft een topvermogen van 63 kW (85 pk) bij 7.500 t/min en een maximumkoppel van 83 Nm bij 5.750 t/min. De prestaties van de BMW F 700 GS zijn sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, de BMW F 650 GS. Het maximumvermogen is met 3 kW gegroeid tot 55 kW (75 pk) bij 7.300 t/min. Het maximumkoppel is met 2 Nm toegenomen tot 77 Nm bij 5.500 t/min. Eventueel kan de BMW F 700 GS worden geleverd in een versie van 35 kW (47,5 pk), geschikt voor houders van het nieuwe A2-rijbewijs dat in 2013 van kracht wordt.

Dual Purpose-design

BMW heeft het uiterlijk van de nieuwe GS-modellen sterk gemoderniseerd. Het design is nu nog meer gericht op het specifieke karakter van een dual purpose-machine. De zijpanelen zijn dynamischer vormgegeven en het design wordt versterkt met nieuwe kleurenschema’s. Zo is de BMW F 700 GS naar keuze verkrijgbaar in Red Apple metallic, Ostrarau metallic matt en Glacier silber metallic. De BMW F 800 GS is naar keuze leverbaar in mat Kalamata metallic, Cordobablau en Alpinweiss 3. Smoke knipperlichtglazen, een LED-achterlicht en nieuw vormgegeven armaturen maken het design af, waarbij de BMW F 700 GS zich daarnaast nog onderscheidt door een aangepaste stuurbevestiging.

De nieuwe GS-machines kenmerken zich niet alleen door een nieuw uiterlijk, maar ook door een uitgebreidere uitrusting. Het instrumentenpaneel is voorzien van nieuwe wijzerplaten voor de snelheidsmeter en voor de display van de toerenteller, die nu nog meer informatie biedt dan voorheen: het brandstofniveau en de koelwatertemperatuur worden nu ook standaard in deze display weergegeven. Verder behoort het BMW ABS remsysteem nu op zowel de BMW F 700 GS als de BMW F 800 GS tot de standaarduitrusting. De BMW F 700 GS is voortaan net als de BMW F 800 GS voorzien van een dubbele schijfrem in het voorwiel.

Optioneel ESA en ASC

BMW is zeer vooruitstrevend op het gebied van veiligheid. De BMW F 700 GS en de BMW F 800 GS zijn daarop geen uitzondering. Zowel het stabiliteitsprogramma ASC als het ESA-veersysteem is als optie op beide machines verkrijgbaar. ASC is een tractiecontrolesysteem dat voorkomt dat het achterwiel doorslipt wanneer het aanwezige gripniveau tijdens het accelereren wordt overschreden. Met ESA kan de berijder via een drukschakelaar op het stuur kiezen uit drie voorkeursinstellingen van het veersysteem: comfort, normaal of sport. Het ESA-systeem zorgt er dan voor dat de daarvoor gewenste combinatie van veervoorspanning en in- en uitgaande demping automatisch wordt ingesteld. Voor berijders met een wat kleiner postuur is het prettig te weten dat zowel de BMW F 700 GS als de BMW F 800 GS voortaan af fabriek leverbaar zijn met een optionele verlagingset.

De GS-modellen van BMW staan al decennia lang voor het summum op het gebied van avontuurlijk motorrijden. De legende van deze serie begon in 1980, toen BMW met de R80GS een nieuw motorsegment in het leven riep. Sindsdien is het concept van de reis-enduro uitgegroeid tot een heel gamma avontuurlijke dual purpose-machines, dat zich al meer dan 30 jaar in een enorme populariteit mag verheugen. De basis van dit succes is onder meer het hoge kwaliteitsniveau van deze veelzijdige motoren, die door de ontwikkeling van nieuwe, verbeterde modellen steeds op topniveau blijven. Dat bewijzen ook de in 2007 geintroduceerde BMW F 650 GS en F 800 GS met bijna 1.500 verkochte exemplaren.

De nieuwe BMW F 700 GS en de vernieuwde BMW F 800 GS zijn vanaf 1 september verkrijgbaar via de BMW Motorrad dealer. De prijzen zijn nog niet bekend.