Met nog minder dan twee maanden te gaan tot de dertiende editie van het Concours d’élégance Paleis Het Loo, begint het evenement steeds meer vorm te krijgen. Spectaculaire inbreng is er van Mercedes. Het merk haalt de zeer bijzondere C111 uit zijn museum om ‘m in een display over wankelmotoren te plaatsen. Voorts zijn grote namen uit binnen- en buitenland vastgelegd voor de jury en hebben vooraanstaande autoclubs toegezegd te komen. Het evenement dat op 1 en 2 juli wordt gehouden, belooft wederom spectaculair te worden.

Mercedes brengt dit jaar een van de smaakmakers naar het concours. Niet de beeldschone 300 SL Gullwing – die is vaste gast in Apeldoorn – maar de C111, een prototype van Das Haus, zal ongetwijfeld veel aandacht trekken. Het prototype dat nooit in productie ging, wordt tegen hoge uitzondering het museum uitgereden om op het grasveld van Paleis Het Loo op te duiken. De sportauto is voorzien van een wankelmotor en haalde aan het einde van de jaren zestig al een topsnelheid van meer dan 300 km/h. Later volgde een dieselversie van de C111 en die behoort nog steeds tot de snelste auto’s ter wereld met een top van boven de 400 km/h.

BIJZONDERE MERCEDES-BENZ C111 PROTOTYPE NAAR PALEIS 10

BIJZONDERE MERCEDES-BENZ C111 PROTOTYPE NAAR PALEIS 11

Olie en rubber
Het concours heeft dit jaar meer opvallende zaken. Het Nederlandse debuut van de Alpine A110 natuurlijk, de komst van een aantal nieuwe Cadillacs en nog veel meer. Opvallend is de enorme afwisseling. Wordt op het ene moment nog een uiterst zeldzame Ferrari door de internationale jury gewaardeerd, seconden later sprint een vooroorlogse racewagen volgas over de Middenlaan tijdens de Classic Sprint. Maar naast prachtig blinkend chroom en de geur van olie en rubber, is het evenement tevens de perfecte plek om kennis te maken met tal van autogerelateerde bedrijven en hun bijzondere business.

Royal Fair
Op het Concours d’élégance Paleis Het Loo zullen maar liefst 45 bedrijven, waaronder auto-importeurs, klassiekerrestauratie- en onderhoudsbedrijven en oldtimerhandelaren te zien zijn met hospitalitypaviljoens, showrooms en displays van unieke auto’s. Daarnaast is er de Royal Fair waar zo’n 30 bedrijven de bezoekers automobilia en luxe artikelen, zoals mode, antiek, sieraden en kunst presenteren. Wie het toch liever bij echte wielen houdt, komt op het verkoopveld in samenwerking met AutoWeek Classics aan zijn trekken: hier bieden bekende Nederlandse handelaren een fraaie collectie klassieke auto’s te koop aan. Sommige kostbaar, andere weer heel bereikbaar.

Vol gas
Groter dan ooit is het aantal autoclubs dat present zal zijn. De Maserati Club Holland, Ferrari Club Nederland, Volvo Klassieker Vereniging en diverse Alfa Romeo-clubs geven acte de présence. De Dutch Vintage Sports Car Club (DVSCC) zorgt bovendien voor de aanwezigheid van tientallen vooroorlogse sportwagens, die beide dagen vol gas zullen geven op de Classic Sprint. Voorts viert de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC) zijn veertig jarig bestaan met een display van auto’s die het straatbeeld sierden in het jaar van de oprichting van de club en laat de Nederlandse Autorensport Vereniging (NAV) een aantal belangrijke Nederlandse racewagens zien. Het 90-jarig bestaan van Volvo wordt middels een collectie fraaie Zweedse vierwielers in beeld gebracht.

Internationaal Concours
Ook het Internationaal Concours belooft dit jaar weer veel fraais. De inschrijvingen zijn even divers als kwalitatief hoogwaardig, waardoor de jury zich meer dan ooit bewust zal zijn van de zware taak om al dit moois te beoordelen. Onder leiding van autojournalist en klassiekerexpert Wim Oude Weernink zijn dit onder andere Axel Breun (Renault), Robert Koch (Volvo), Fedde Talsma (Volvo), Ivo Groen (DS), Christian Philipsen (Concours Louis Vuitton) en Peter Hageman (selectiecomité Pebble Beach).

BIJZONDERE MERCEDES-BENZ C111 PROTOTYPE NAAR PALEIS 12

Website
Het Concours d’élégance Paleis Het Loo 2017 heeft plaats op zaterdag 1 en zondag 2 juli in de tuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Meer informatie voor deelnemers en bezoekers is te vinden op de website van het evenement, waar ook de online kaartverkoop in volle gang is: www.concourselegance.com. Wie online en in de voorverkoop een entreebewijs koopt, profiteert van voordeel en wie met een klassieker naar Apeldoorn komt, mag gratis parkeren.