De bijkomende kosten voor een auto kunnen een dure grap zijn
Een auto kopen is een dure grap. Behalve dat je een flinke som geld moet neertellen voor de aanschaf van je bolide, moet je als autobezitter onder andere ook zorgen voor een goede autoverzekering. Je wilt immers je nieuwe auto behoeden tegen ongelukken. De premies voor deze autoverzekeringen kunnen flink in de papieren gaan lopen. In dit artikel gaan we nader in op deze kostenpost.

Premieverschillen
Elke verzekeraar heeft zijn eigen berekening om tot een bepaald premiebedrag te komen. In deze berekening worden de gegevens van de auto en zijn eigenaar, het aantal schadevrije jaren en ook de postcode bekeken. Meerdere vergelijkingswebsites hebben onderzocht dat inwoners van verschillende provincies verschillende bedragen kwijt zijn voor hun premie. In een provincie als Groningen betalen autobezitters het minst voor hun premie, zo’n 53 euro, terwijl de premies in Zuid-Holland gemiddeld veel hoger liggen met zo’n 79 euro. Voor deze berekeningen is de vergelijker gebruikt van deze pagina: https://www.easyswitch.nl/autoverzekering-afsluiten/. Een verklaring voor het premieverschil is dat een auto in een grote stad als bijvoorbeeld Rotterdam of Den Haag meer risico zou lopen op schade, dan bijvoorbeeld op het platteland van Groningen het geval zou zijn. Een mazzeltje dus als je in een provincie woont waar de premie (relatief) laag is.

Vergelijken van autoverzekeringen
Maar woon je in een dure regio, hoef je niet meteen het verhuisbedrijf te bellen en naar de andere kant van het land te verhuizen. Het loont nog steeds om naar een goedkopere autoverzekering op jacht te gaan. Ook als je al een autoverzekering hebt, kan het de moeite waard zijn om te vergelijken. Sommige mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er niet meer naar om. Door tussentijdse premiestijgingen kan het zijn dat je inmiddels veel te veel bent gaan betalen, ook omdat je auto natuurlijk elk jaar ouder wordt en minder waard wordt. Op internet zijn er, net als bij de zorgverzekering, diverse vergelijkingssites te vinden. Bijvoorbeeld op Easyswitch.nl kun je een goede vergelijking maken voor meerdere categorieën.