Met het project CORTEX zoeken autonome SUV’s het terrein op. Het project heeft tot doel auto’s te voorzien van de capaciteiten die nodig zijn om onder alle weersomstandigheden, in modder, regen, sneeuw, ijs en mist autonoom off-road te rijden. Onderdeel van het project is de ontwikkeling van 5D-technologie, die informatie van geluid, beeld, radar en lichtdetectie en afstandmetingen (LiDAR) in realtime combineert. Toegang tot deze gegevens zorgt ervoor dat de auto ‘zich beter bewust is’ van de omgeving. Dankzij machine-learning gedraagt de autonome auto zich steeds verfijnder, zodat die onder alle weersomstandigheden en in elk terrein optimaal functioneert.

Chris Holmes, Connected and Autonomous Vehicle Research Manager bij Jaguar Land Rover, vertelt: “It’s important that we develop our self-driving vehicles with the same capability and performance customers expect from all Jaguars and Land Rovers. Self-driving is an inevitability for the automotive industry and ensuring that our autonomous offering is the most enjoyable, capable and safe is what drives us to explore the boundaries of innovation. CORTEX gives us the opportunity to work with some fantastic partners whose expertise will help us realise this vision in the near future.”

Jaguar Land Rover ontwikkelt volledig autonome en semi-autonome voertuigtechnologie die klanten zelf het niveau van autonomie laten kiezen zonder dat dat ten koste gaat van rijplezier en veiligheid. Dit project past in de visie van Jaguar Land Rover om de autonome auto geschikt te maken voor de meest uiteenlopende praktijksituaties, op de weg, in het terrein en onder alle weersomstandigheden.

Project CORTEX

CORTEX ontwikkelt de technologie door middel van algoritme-ontwikkeling, sensoroptimalisatie en praktijktests op testterreinen in het Verenigd Koninkrijk. De universiteit van Birmingham – met zijn wereldwijd toonaangevende onderzoek in radar en waarneming voor autonome platforms – en de machine-learning experts van Myrtle Software in Cambridge nemen ook deel aan het project. 

CORTEX is een dertig maanden lopend project in het kader van Innovate UK en ondersteunt sinds maart 2018 de ontwikkeling van autonome voertuigen in het Verenigd Koninkrijk. In CORTEX wordt toonaangevende technologische en automotive expertise samengebracht met academische kennis om het niveau van autonome voertuigen te verhogen. CORTEX wordt gefinancierd door de overheid en de industrie.

Autonomieniveaus

Level 0 – Geen rijhulpsystemen, de bestuurder bedient zelf de auto.

Level 1 – Rijassistentie, de bestuurder beschikt alleen over cruisecontrol.

Level 2 – Gedeeltelijke autonomie: de bestuurder heeft assistentie van twee systemen voor de regeling van snelheid en besturing, bijvoorbeeld Traffic Jam Assist.

Level 3 – Voorwaardelijke autonomie. De auto vervult in bepaalde omgeving zelf de normale rijfuncties maar de bestuurder moet de besturing overnemen zodra de situatie dat vereist.

Level 4 – Verregaande autonomie: de auto rijdt autonoom in bepaalde omgevingen, zoals de stad of de snelweg, zonder dat de bestuurder hoeft in te grijpen.

Level 5 – Volledige autonomie: er is geen enkele besturing door een persoon vereist. De auto kan een reis volledig autonoom afleggen.