Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+ Coupé (Kraftstoffverbrauch kombiniert 11,5 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert 263 g/km) Exterieur dynamisch, diamantweiß // Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+ Coupé (Combined fuel consumption 11.5 l/100 km; combined CO2-Emission 263 g/km), Exterieur dynamic, diamond white

Mercedes combineert elegantie, een geëlektrificeerde coupé met een hoge wendbaarheid en rijdynamiek, en een vierwielaangedreven krachtpatser met een groot gebruiksgemak in de AMG GLE 63 (S) 4MATIC+ Coupé. Het kloppend hart van de Performance-SUV Coupé is de 4,0 liter AMG-V8-biturbomotor met geïntegreerde EQ Boost startdynamo en 48V-boordsysteem dat zorgt voor een directe respons tijdens het starten. Het basismodel levert een vermogen van 420 kW (571 pk) en het S-model levert zelfs 450 kW (612 pk). Het luchtgeveerde AMG RIDE CONTROL+-onderstel met de AMG ACTIVE RIDE CONTROL-rolstabilisatie op 48V-basis, de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ en de AMG SPEEDSHIFT TCT 9G-transmissie staan garant voor een buitengewone wendbaarheid. De AMG-grille laat zien dat de coupé een telg is uit de AMG-familie. En natuurlijk biedt deze veelzijdige atleet ook alle voordelen van een Mercedes-Benz SUV: omvangrijke veiligheidssystemen en een onovertroffen tractie, zelfs op een natte, gladde of rulle ondergrond.

“Onze nieuwe GLE 63 Coupé maakt ons aantrekkelijke portfolio in dit segment compleet. Hij voldoet niet alleen aan de hoogste verwachtingen op het gebied van design en exclusiviteit, maar heeft ook een uitstekende rijdynamiek en wendbaarheid. Daarmee is onze nieuwste SUV een prachtig voorbeeld van performance luxe van AMG. Bovendien beschikt onze GLE Coupé over een 48V-boordsysteem dat is gekoppeld aan de EQ Boost startdynamo, waarmee we de elektrificatie van onze modelseries gestaag voortzetten”, aldus Tobias Moers, voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-AMG GmbH.

Exterieurdesign: expressief, krachtig en elegant
De designtaal van het exterieur is de belichaming van de AMG Driving Performance. Eén blik op de AMG-grille in hoogglanzend chroom en het is duidelijk dat de auto lid is van de AMG-familie. De auto is een zelfverzekerde verschijning vanwege het stijlvolle en opvallende coupésilhouet met een belijning die passie voor prestaties uitstraalt. De voorskirt in dynamisch jetwingdesign is in de carrosseriekleur meegespoten en voorzien van zwarte luchtinlaten, kenmerkend voor de Performance-modellen. Indrukwekkende powerdomes op de motorkap en een frontsplitter in zilverchroom onderstrepen het scherpere coupédesign.

De dorpelverbreders, buitenspiegels en verbrede wielkasten zijn in de carrosseriekleur meegespoten en voegen zich naadloos in het krachtige totaalbeeld. Het basismodel is standaard voorzien van 22 inch lichtmetalen velgen met opschrift ‘AMG’.

De nieuw ontworpen achterskirt met AMG-specifieke details zoals een markante diffusor in zwart en een sierlijst in zilverchroom laten de auto breder lijken. De speciale AMG-uitlaat met twee rechthoekige, hoogglanzend verchroomde dubbele uitlaatsierstukken (voor het S-model in een karakteristieke golfvorm) ronden de sportieve look af. Het optionele AMG-nightpakket biedt nog meer individualiseringsmogelijkheden, waaronder warmtewerende, donkergetinte ruiten, alsmede in fraai zwart uitgevoerde frontsplitter, sierelementen in de voor- en achterskirt, inzetstukken in de dorpelverbreders, buitenspiegels en ruitframes. Daarnaast zijn de dubbele uitlaatsierstukken uitgevoerd in hoogglanzend zwart.

Interieurdesign: progressief, elegant en esthetisch
De karakteristieke look & feel van het merk is ook terug te vinden in het hoogwaardige interieur van de GLE 63 Coupé: een sportieve ambiance met een dynamische, exclusieve uitstraling. De AMG-stoelen zijn bekleed met nappaleder, bieden optimale zijdelingse ondersteuning en hebben een AMG-specifiek dessin met AMG-embleem in de voorste rugleuningen. Andere ledervarianten zijn optioneel leverbaar. Het S-model onderscheidt zich onder andere door veiligheidsgordels in grijs en contrastsiernaden in de stoelen in zilvergrijs. Individueel instelbare sfeerverlichting behoort tot de standaarduitrusting.

AMG-specifieke interieuruitrustingen en bedieningselementen geven de cockpit de karakteristieke AMG-uitstraling en dragen bij aan een sportieve, precieze besturing. Het driespaaks AMG Performance-stuurwiel met aluminium schakelpaddles maakt indruk door het optimaal op de bestuurder gerichte ergonomische design. De stuurwielrand van het basismodel is bekleed met nappaleder en in het S-model met nappaleder/microvezel DINAMICA. In beide gevallen gecombineerd met een zwarte 12-uur-markering. Als bijkomende optie zijn er de AMG-stuurwieltoetsen voor een bijzonder snelle instelling van de rijdynamisch relevante parameters.

De middenconsole heeft een AMG-specifiek bedieningselement met extra schakelaars waarmee het drietraps ESP®, de handmatige schakelmodus, de adaptief verstelbare demping, de optionele AMG Performance-uitlaat en het voertuigniveau kunnen worden geregeld. Niet alleen de AMG-sportpedalen in geborsteld rvs met rubbernoppen, maar ook de instaplijsten en zwarte vloermatten met opschrift ‘AMG’ onderstrepen de sportieve uitstraling. Voor verdere individualisering van het interieur is een breed scala aan hoogwaardige sierdelen beschikbaar. Sierdelen in carbon geven het interieur een bijzonder sportieve touch.

EQ Boost startdynamo in de 4,0 liter AMG-V8-biturbomotor
De 4,0 liter V8-biturbomotor in de nieuwe GLE 63 Coupé is in beide vermogensvarianten (420 kW/571 pk en 450 kW/612 pk) uitgerust met een geïntegreerde EQ Boost startdynamo. Deze combineert een startmotor en een dynamo in één krachtige elektromotor en is geïntegreerd tussen de motor en de transmissie om ruimte te besparen. Het extra vermogen van 16 kW (22 pk) plus de 250 Nm koppel waarop tijdelijk een beroep kan worden gedaan, maakt niet alleen sneller wegrijden mogelijk; dit innovatieve systeem levert namelijk ook de energie voor het 48V-boordnet, doet dienst als stroomgenerator en beschikt over hybride-functies. Hiertoe behoren boost, recuperatie, verschuiving van het belastingpunt en het vrijwel onmerkbaar herstarten van de motor met het ECO start-stopsysteem.

De 4,0 liter AMG-V8-motor beschikt over de beproefde biturbotechniek, waarbij de twee uitlaatgasturbo’s niet aan de buitenkant, maar tussen de cilinderbanken zijn geplaatst. De voordelen van de ‘hot inside V’-opstelling zijn het compacte motorontwerp en de directe respons van de uitlaatgasturbo’s. Deze beschikken over twinscroll-technologie om optimaal gebruik te maken van de uitlaatgasstroom en de respons nog verder verbeteren.

Het intelligente AMG-cilindermanagement
Mercedes-AMG heeft de V8-motoren ook voorzien van cilinderuitschakeling, zodat de efficiëntie nog verder toeneemt. In het deellastbereik zijn de cilinders twee, drie, vijf en acht uitgeschakeld, wat het brandstofverbruik aanzienlijk vermindert. Wanneer de bestuurder het rijprogramma ‘Comfort’ heeft geselecteerd, is de cilinderuitschakeling beschikbaar in het brede toerentalbereik van 1.000 tot 3.250 t/min. Een speciale aanduiding in het combi-instrument geeft aan of de cilinderuitschakeling actief is en of de motor in de vier- of achtcilindermodus draait. De overgang tussen deze twee modi is direct, snel en koppelneutraal, zodat de passagiers niet aan comfort hoeven in te boeten.

In het krachtigere S-model beschikt de achtcilinder over actieve motorsteunen. Deze spelen in op de tegenstrijdige doelstellingen van een zo zacht mogelijke verbinding met de aandrijflijn voor een hoog comfort en een zo stijf mogelijke verbinding voor een optimale rijdynamiek doordat ze traploos en snel hun stijfheid aanpassen aan de rijomstandigheden.

Brandstofverbruik gecombineerd: 11,5 l/100 km; gecombineerde CO2-emissie gecombineerd: 263-262 g/km