Compacte auto’s worden vooral gekocht omdat ze handig zijn. Met de nieuwe AYGO focust Toyota op design. Hij is daarom ‘fun to create’, ‘fun to drive’ en ‘fun to have’. De nieuwe AYGO heeft een ongekend eigenwijs ontwerp gekregen dat naar hartenlust aan de eigen smaak kan worden aangepast. Zowel vanbinnen als vanbuiten. Keer op keer. Van het uitgesproken X-design front tot aan de achterbumper met gekleurde diffusor. De AYGO maakt de grootste sprong in het A-segment. Zijn werelddebuut is vandaag op de Autosalon van Genève.

Auto’s in het A-segment zijn doorgaans vooral aantrekkelijk omdat ze compact, praktisch en aantrekkelijk geprijsd zijn. David Terai, Chief Engineer van de nieuwe generatie AYGO, vond het tijd om daar nog een extra eigenschap aan toe te voegen: design dat verlangen oproept.  

‘Je AYGO is fun, hij mag gezien worden.’
Ook als je een compacte auto hebt, wil je trots zijn op het design, is de stelling van Terai. “Hij is fun; hij mag gezien worden. Je wilt van je AYGO houden omdat ‘ie vertelt wie jij bent. Waar je voor staat. Design was daarom een speerpunt. We hebben ervoor gezorgd dat je carrosseriedelen simpel kunt laten vervangen door exemplaren in een andere kleur. Op die manier kun je altijd je eigen AYGO samenstellen – en later tegen een heel bescheiden prijs opnieuw customizen.”

Zelf de X-factor van je auto bepalen
Het meest opvallende aan de nieuwe AYGO is de duidelijke X-vorm die het vooraanzicht bepaalt. Zowel de dubbele grille als de gedistingeerde (en in het 

A-segment unieke) projectorkoplampen en de LED dagrijverlichting maken hiervan deel uit, net als de buitenspiegels en zelfs de zijruiten. Deze X kan worden besteld in een hele serie kleuren: van rood en blauw tot zwart, grijs, zilver of wit. Door een lekker contrasterende kleur te kiezen, bepaal je met de X zelf het karakter van de auto. En dat geldt ook voor de onderste rand van de grille, die net als de diffusor in een afwijkende kleur kan worden geleverd.

Customize je eigen interieur
Net als de buitenkant, kan ook het interieur van de nieuwe AYGO helemaal naar eigen smaak worden aangekleed. Onder meer de panelen rondom het stuurwiel, versnellingspook, de luchtopeningen en het middenconsole zijn omwisselbaar. Op die manier kan de AYGO ook van binnen snel – en zónder hoge kosten – van karakter veranderen.  

Gretige aandrijflijn
Toyota rust de nieuwe AYGO uit met een nieuwe versie van de zo betrouwbare 1.0 liter driecilinder VVT-i benzinemotor. De motor levert een vermogen van 

51 kW (69 pk) bij 6.000 toeren per minuut en heeft al bij 2.000 toeren per minuut 85 Nm koppel. Het geeft de aandrijflijn een prettig, gretig karakter.

Efficiënt was de AYGO altijd al, maar de nieuwe motor gaat nóg een stapje verder. In Nederland is de handgeschakelde Toyota AYGO altijd uitgerust met een Stop & Start systeem. Daardoor heeft de AYGO een bescheiden norm brandstofverbruik van minder dan 3,9 l/100 km. Goed voor een CO2-uitstoot van(af) slechts 88 gram en een bijtelling vanaf 14%**.

Automaat met flippers achter het stuur
Voor wie comfort zoekt, is de nieuw AYGO ook leverbaar als x-shift. Deze automaat schakelt niet alleen soepel, maar kan door de bestuurder zelfs met schakelflippers achter het stuur worden bediend.

AYGO zo hip als je zelf wilt 10

AYGO zo hip als je zelf wilt 11

AYGO zo hip als je zelf wilt 12