Al jaren actief, maar het IJslandse Arctic Trucks werd echt wereldwijd bekend door de Noordpool reis van BBC TV programma TopGear. Weet je nog hoe de Hi-lux naar de Pool beukte? Deze Hi-lux AT38, zoals deze Toyota officieel heet, is op 1 september te zien tijdens het 4WD Festival in Oss.

Niet alleen zal de pick-up er zijn, ook een Arctic Truck specialist vliegt over uit IJsland. Hij zal op het festival vertellen over de achtergrond van deze speciale auto, de inzet ervan en hoe je zelf achter het stuur het avontuur op kunt zoeken in IJsland.

De aanpassingen bij deze Toyota’s voor dit soort koude avonturen zijn er vele. Want wat kan een Arctic Truck allemaal? Doorwaden in water van meer dan een meter diepte en zichzelf redden met een lier, zowel voor als achter. Als belangrijkste capaciteit mag het rijden bovenop sneeuw gezien worden. Daar zijn de grote banden zeer voor geschikt en speciaal voor Arctic Trucks gemaakt. Kenners weten wat het effect is om banden af te laten. Je verdeelt hierdoor het gewicht van de auto over een veel groter oppervlak, zodat je niet wegzakt in sneeuw maar ook in rul zand. Lager dan 1 bar laat je niet in de band toe, normaal gesproken zal een band dan snel van de velg aflopen. Een Arctic Truck kan door speciale velgen zelfs nog rijden met een druk van 0,3 bar. Een vreemd gevoel dat je over rulle sneeuw kunt rijden, daar waar je amper kunt lopen.

Arctic Truck op 4WD Festival 3

Arctic Truck op 4WD Festival 4