Onlangs vertrok Alex van den Broek naar Oostenrijk om deel te nemen aan de XIX editie van de Erzberg Rodeo Xtreme Enduro Supreme. Deze wedstrijd start met een Proloog, die normaliter als kwalificatie twee maal gereden wordt. De beste tijd bepaalt, of de rijder zich bij de top 500 kwalificeert van de in totaal 1.900 starters.

De eerste proloog werd echter geteisterd door slechte weersomstandigheden, met uitzonderlijk veel neerslag inclusief sneeuw, met als gevolg dat slechts de eerste 800 rijders konden starten. De organisatie zag zich genoodzaakt de eerste proloog voor de rest van de deelnemers af te lasten. De volgende dag kregen deze alsnog de kans om hun tijd neer te zetten. Door tijdgebrek werd het duale prologen systeem ingekort, waardoor alle rijders slechts één kans hadden een tijd neer te zetten.

Alex van den Broek kwalificeert zich op vrijdag in de sneeuw op een 40ste plek. Met deze geweldige prestatie staat Van den Broek tijdens de wedstrijd op zondag opgesteld in de 1ste start. Door de aanhoudende regen heeft het start terrein meer weg van een zwembad, dan het toneel van ’s werelds zwaarste enduro. Ondanks de uitzonderlijke terrein omstandigheden, besluit de organisatie de wedstrijd zondag van start te laten gaan.

Na de start moet er direct een heftige helling worden genomen om uit de start area te komen. Met zijn nieuw gemonteerde setje Mitas banden, slaagt Van den Broek er uitstekend in om deze eerste hobbel te nemen. Gevolg is, dat hij goed zijn eigen race kan bepalen. Bij checkpoint 0 t/m 6 mag de rijder geholpen worden door omstanders en dat is zeer zeker nodig. Vanaf 6 t/m 20 zijn er zogenaamde “No Help Zones“ ingesteld. Tijdens de wedstrijd blijkt dat in deze zones veel collegialiteit is en dus helpen de rijders elkaar om de vaak onneembare hellingen te overwinnen. De tijd tikt weg en na 1,5 uur van de 4 uur is Alex op het punt aangekomen, waar hij 2 jaar geleden aankwam nadat de 4 uur tijdlimit reeds verstreken was. Dat geeft hoop om verder te strijden!

Bij “Karl’s Dinner” is het over c.a. 1 kilometer over de rotsblokken klauteren, waarbij soms de benen van Alex aan één kant te kort zijn, met als volg een serieuze crash. Toch kan de strijd voortgezet worden, mede door de perfect geprepareerde vering van HK. Checkpoint 17 verloopt goed, dankzij de collegialiteit van Zuid Afrikaan Wade Young. Er volgt dan een oneindige grijze gravel helling bij checkpoint 18. Bij “Dynamite” komt Van den Broek als 11de door. Met ruim een half uur tijd, moet het dan haalbaar zijn de finish te bereiken.

Bij “Dynamite” gaat Van den Broek de strijd aan. Hij weet Wade Young te passeren en komt achter de Fransman Pullat boven aan de heuvel. Direct zet Alex de aanval in en heeft bij checkpoint 20 (finish) zo’n 3 minuten voorsprong op de rest van de rijders in zijn manche. Zijn eindtijd blijkt goed voor een 9de plaats overall in de meest Xtreme Enduro van de wereld. Slechts 14 rijders van de 500 finalisten weten binnen de tijd limiet van 4 uur de finish te halen.

De 41 jarige Alex van den Broek is de eerste rijder die zonder fabriekssteun weet te finishen. “Ik kan het nauwelijks geloven dat ik echt de finish in de zwaarste Xtreme Enduro heb gehaald en dat ik dat bereikt heb tussen de wereldtoppers in deze discipline! Zonder ondersteuning van o.a. KTM-Brouwer Zwartebroek was dit me nooit gelukt”, aldus Van en Broek.

De volgende wedstrijd is de Redbull Romaniacs.

 

Tekst en fotografie: Tessa Ferron

 

Alex van den Broek 9de in werelds zwaarste Xtreme Enduro 10

Alex van den Broek 9de in werelds zwaarste Xtreme Enduro 11

Alex van den Broek 9de in werelds zwaarste Xtreme Enduro 12