In Frankrijk moet sinds 1 juli 2012 een alcoholtest (éthylotest) in uw auto aanwezig zijn. Dit geldt dan ook voor Nederlanders die met de auto op vakantie gaan naar Frankrijk of door Frankrijk heenrijden. Gebruik van de alcoholtest is niet verplicht. De handhaving van de wet is echter door de overheid voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Geen alcoholtesten aanwezig? (bekeuring uitgesteld)
Update/wijziging 28 februari 2013:
De Franse minister van Binnenlandse Zaken staat niet achter de wet van de alcoholtests en wil deze innemen. De Franse overheid heeft op 21 februari een persbericht hierover geplaatst op haar website. Vooralsnog blijft de wet echter van kracht en blijft de handhaving voor onbepaalde tijd opgeschort.

Update/wijziging 25 januari 2013:
De Franse overheid heeft wederom besloten om de datum waarop er bekeurd gaat worden indien er geen NF gekeurde alcohol blaastest in de auto aanwezig is in Frankrijk, uit te stellen. Nadat de datum eerst was verschoven van 1 november 2012 naar 1 maart 2013 is deze datum opnieuw opgeschoven. Er is echter nog geen nieuwe datum bekendgemaakt.

Waar op letten bij aanschaf van alcoholtesten
Met alcoholtesten kunnen bestuurders, bij twijfel over hun alcoholgehalte, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn een auto te besturen. Er dient altijd een ongebruikte test in de auto aanwezig te zijn; als u besluit de test te gebruiken, dient u daarnaast over een tweede, ongebruikte test te beschikken.

Kopers van de test moeten letten op het verplichte Franse keurmerk: NF.
Eén van onderstaande codes moet op de tester staan:

– NF X20 702
– NF X20 704

ALCOHOLTEST FRANKRIJK VOORLOPIG GEEN BEKEURING 2