Afgelopen zondag stond voor Chevrolet in teken van de zestigste verjaardag van de Corvette, de iconische Amerikaanse sportwagen. De eerste Corvette werd op 30 juni 1953 in Flint (Michigan) geproduceerd. Sindsdien is de Corvette uitgegroeid tot een Amerikaans icoon dat vandaag de dag nog immer toonaangevend is op het gebied van technologie en prestaties.

“Gedurende de afgelopen zes decennia is de Corvette een vast onderdeel van de Amerikaanse cultuur geworden en werd het dé sportwagen bij uitstek voor filmsterren, popsterren en astronauten,” verklaart Chris Perry, vice president Chevrolet Marketing. “Iedere Corvette stond en staat in zijn tijd synoniem voor state-of-the-art op het gebied van design, technologie en prestaties.”

Enkele belangrijke feiten uit de zestigjarige geschiedenis van de Corvette:

  • De Corvette is ‘s werelds ‘langst lopende’ continu geproduceerde personenauto. ’s Werelds langst lopende productiemodel overall is de Chevrolet Suburban.
  • De Corvette debuteerde op 17 januari 1953 als studiemodel tijdens de General Motors Autorama in New York City. Het model was zo’n succes dat een gelimiteerde serie van 300 Corvettes werd geproduceerd, waarvan de productie op 30 juni van dat jaar begon.
  •  Alle 1953 modellen waren Polo Wit gekleurd in combinatie met een rood interieur en kostten $3.498. In 2006 werd het derde geproduceerde exemplaar van de 1953 Corvette op een veiling verkocht voor een recordbedrag van $1,06 miljoen.
  • De Corvette was tot 1953 uitsluitend leverbaar met een zescilinder lijnmotor. Vanaf dat jaar werd de optionele V8-motor door 90 procent van de kopers aangevinkt. In 1956 werd de zescilinder uit productie genomen en sindsdien is de Corvette enkel met een V8-krachtbron leverbaar geweest.
  • De eerste tien jaar van zijn bestaan werd de Corvette exclusief als convertible gebouwd. De 1963 ‘split-window’ Corvette Sting Ray coupé met het vaste dak markeerde de tweede generatie van de Corvette. De verkopen verdubbelden en de auto werd daarmee voor eigenaren in koudere klimaten een sportwagen voor het hele jaar.
  • Sinds 30 juni 1953 werden ongeveer 1,56 miljoen Corvettes geproduceerd. De 500.000ste Corvette rolde in 1977 van de lijn, de 1 miljoenste in 1992 en de 1,5 miljoenste Corvette volgde in 2009.

De Corvette is de afgelopen zestig jaar in drie fabrieken gebouwd: in Flint, Mich. (1953), in St. Louis, Mo., (1954-1981) en in Bowling Green, Ky. (1981-2014). De verhuizing van St. Louis naar Bowling Green geschiedde tijdens het productiejaar. De eerste 1981 Corvette werd in St. Louis gebouwd en de laatste 1981 Corvette in Bowling Green.

In 1983 werden er geen Corvettes aan consumenten verkocht. Dat modeljaar werd overgeslagen vanwege de voorbereidingen voor de compleet nieuwe 1984 Corvette, waarmee de C4-generatie werd gelanceerd. Van het 1983 model Corvette werden 44 prototypen gebouwd. Daarvan is er nog maar één overgebleven, dat te bewonderen is in het Nationale Corvette Museum in Bowling Green, Ky.

Chevrolet is General Motors’ grootste merk wereldwijd met een jaarlijkse verkoop van bijna vijf miljoen auto’s in ruim 140 landen. Het is het vierde automerk wereldwijd qua verkopen en daarbij één van de snelst groeiende merken ter wereld. Auto’s van Chevrolet combineren een gedurfd design met krachtige prestaties, innovatie en praktische toepassingen. Tot het Europese Chevrolet-gamma behoren de Spark en Aveo stadsauto’s, de kleine SUV Trax, de compacte Cruze, de Orlando MPV-gezinsauto, de Captiva SUV, de legendarische sportwagens Camaro en Corvette, en de Volt, de elektrische auto met range extender. Kijk voor meer informatie op chevroleteurope.com of media.chevroleteurope.com.

60 jaar Chevrolet Corvette 6

60 jaar Chevrolet Corvette 7

60 jaar Chevrolet Corvette 8

60 jaar Chevrolet Corvette 9

60 jaar Chevrolet Corvette 10