Het Nederlandse leger heeft nieuwe ambulances in dienst genomen. Hele stevige en dure exemplaren wel te verstaan.

52 nieuwe ambulance Boxers
De nieuwe ambulances dragen de naam ‘Boxer’ en vervangen de oude YPR-pantservoertuigen uit de jaren 80, die tot op heden voor gewondentransport werden gebruikt. Vandaag heeft het leger de eerste drie ambulances in ontvangst mogen nemen. Tot 2018 wordt de landmacht-garage langzaamaan verder gevuld tot er 52 exemplaren in gebruik zijn. Daarnaast gaan in totaal 148 Boxers ingezet worden voor andere doeleinden. Het onderstel en het rijdende gedeelte van alle Boxers is namelijk gelijk, een zogenaamde missie-module bepaalt of de Boxer een ambulance, cargo-, commandopost- of trainingsvoertuig is.

720 pk
De Boxer ambulance is een stuk sneller, veiliger en comfortabeler dan zijn voorganger. Met zijn 720 pk en 2.700 Nm sterke dieselmotor, gekoppeld aan een 7-traps automaat is de Boxer ondanks zijn gewicht van 35 ton in staat een topsnelheid van 103 km/u te halen. Fijn, want zo blijft de ambulance niet meer achter bij de andere voertuigen van de landmacht. Een forse dieseltank zorgt daarnaast voor een actieradius van maximaal 500 km.

8-wielaandrijving
Ook het meeste ruige terrein is geen probleem voor de Boxer. Dankzij 8-wielaandrijving (!) is het met het apparaat mogelijk muurtjes tot 80 cm hoogte en gaten tot 2 meter breed te overwinnen. Al vragen wij ons af hoe comfortabel dat is, als je met een gebroken nek achterin ligt. De Boxer heeft een draaicirkel van 21 meter en kan hellingen tot 60% bestieren.

Bermbommen en mitrailleurkogels
Aan boord van de Boxer is ruimte voor 9 man, waarvan maximaal 3 liggende patiënten. Alle moderne medische apparatuur is aanwezig. Het bakbeest beschermt zijn inzittende (of inliggende) dankzij zijn extra stevige vloerconstructie en bepantsering tegen bermbommen en .50 mitrailleurkogels.

800 miljoen euro
Het immense apparaat is in samenwerking ontwikkeld met onze oosterburen. Ontwikkeling en aanschaf kostte Nederland in totaal 800 miljoen euro aan belastingscenten. De stukprijs is 1,2 tot 2 miljoen euro, maar dat is volgens de landmacht goed besteed.

52 NIEUWE AMBULANCE BOXERS 2