McLaren F1 GTR and P1 GTR

McLaren Automotive en McLaren Special Operations (MSO) vieren tijdens de 24-uursrace van Le Mans, volgende maand op het beroemde Franse circuit, de twintigste verjaardag van de GTR. De vijf McLaren F1 GTR-modellen die in 1995 de race beheersten, inclusief de winnende auto met chassisnummer 01R, verschijnen zij aan zij met de nieuwste McLaren P1™ GTR op het circuit om het wereldwijde debuut van dit model te vieren.

McLaren F1 GTR and P1 GTR

Twintig jaar na de legendarische overwinning rijden de vijf McLarens die de finish haalden, de chassisnummers 01R, 06R, 02R, 07R en 05R, een ereronde op het circuit vlak voordat de lichten op groen gaan voor de 83e 24-uursrace van Le Mans. De McLaren P1™ GTR voert de ereronde aan en wordt bestuurd door de Franse coureur Yannick Dalmas, die deel uitmaakte van de winnende equipe in de McLaren F1 GTR met startnummer 59. Zijn teammaten J.J. Lehto en Masanori Sekiya zullen ook aan de parade deelnemen, samen met eigenaren van de in gelimiteerde oplage geleverde 650S Le Mans.

De McLaren P1™ GTR is een 1.000 pk sterke, door MSO ontworpen en ontwikkelde circuitauto, die de eigenaar toegang geeft tot de meest exclusieve club ter wereld, het McLaren P1™ GTR Driver Programme. De eigenaar krijgt er toegang mee tot de kennis en expertise van het McLaren Technology Centre en een individueel samengestelde rijtraining, gericht op het verbeteren en aanscherpen van de rijvaardigheid.

DRIEVOUDIG SUCCES
De McLaren F1 eiste 20 jaar geleden zijn plaats op in de geschiedenis van de autosport toen vijf, slechts minimaal aangepaste exemplaren de finishlijn van de beroemdste uithoudingsrace ter wereld passeerden en een van de meest dominante vertegenwoordigingen in de uitslag behaalden die het Franse evenement ooit had gezien.

De McLaren F1 GTR, die destijds debuteerde tijdens de 24-uurs race van Le Mans, won niet alleen de wedstrijd maar eindigde ook als derde, vierde, vijfde en dertiende te midden van een veld puur voor de race gebouwde prototypes van veelal veel grotere fabrikanten. De overwinning zorgde ervoor dat McLaren toen al, en nu nog steeds, de enige fabrikant is die de ‘Triple Crown’ in de autosport heeft opgeëist: een zege in zowel de 24-uurs race van Le Mans, als in de Grand Prix van Monaco en in de Indianapolis 500.

Px187MTk0OTA3Ni0zLTQzODc5NzA5MQ==

DE BEROEMDE VIJF F1 GTR’S
Team: Kokusai Aihatsu Racing (GB) – chassis #01R
Startnummer: 59
Coureurs: Yannick Dalmas (F), J.J. Lehto (SF), Masanori Sekiya (J)
Kwalificatie: P9
Race: P1

Team: Mach One Racing (GB) – chassis #06R
Startnummer: 51
Coureurs: Derek Bell (GB), Justin Bell (GB), Andy Wallace (GB)
Kwalificatie: P13
Race: P3

Team: Gulf Racing (GB) – chassis #02R
Startnummer: 24
Coureurs: Ray Bellm (GB), Mark Blundell (GB), Maurizio Sandro Sala (BR)
Kwalificatie: P11
Race: P4

Team: Giroix Racing Team (F) – chassis #07R
Startnummer: 50
Coureurs: Jean-Denis Delétraz (CH), Fabien Giroix (F), Olivier Grouillard (F)
Kwalificatie: P15
Race: P5

Team: Société BBA Compétition (F) – chassis #05R
Startnummer: 42
Coureurs: Jean-Luc Maury-Laribiére (F), Hervé Poulain (F), Marc Sourd (F)
Kwalificatie: P20
Race: P13

MSO BRENGT DE McLAREN F1 GTR TERUG OP HET CIRCUIT
McLaren Special Operations, zoals de maatwerk-afdeling van McLaren tegenwoordig heet, werd gepresenteerd op het Pebble Beach Concours d’Elegance in 2011. Daarnaast was er het McLaren Customer Care Programme, opgezet in de jaren negentig, om de McLaren F1 voor hun eigenaren te onderhouden en te personaliseren.

Die service kent McLaren nog steeds, tegenwoordig door het MSO Heritage team voortgezet. Het team beschikt over een ongeëvenaard kennisniveau en hoeveelheid expertise op het gebied van de McLaren F1. Sinds het laatste optreden op het Goodwood Festival of Speed in 2013 om 50 jaar McLaren te vieren, is het MSO Heritage team bezig geweest de winnende 01R terug op het circuit te brengen.

Vlak voor de twintigste verjaardag kijkt een aantal personen dat betrokken was bij het oorspronkelijke F1 GTR-project terug op de voorbereidingen van dat raceweekend, en natuurlijk de race zelf. Bezoek cars.mclaren.com/le-mans-memories om deze unieke verhalen te bekijken die bij elkaar een van de mijlpalen zijn in de geschiedenis van het merk McLaren.

Meer informatie: http://media.mclarenautomotive.com/release/315/#sthash.XzSXLpg7.dpuf

McLAREN IN NEDERLAND
In Nederland wordt McLaren vertegenwoordigd door Louwman Exclusive in Utrecht. In de fraaie showroom langs de A2 zijn de McLaren-modellen uit de drie modellijnen te koop: de Sports Series, de Super Series en de Ultimate Series. Later dit jaar zullen de nieuwste McLarens, de 570S en 540C, bij Louwman Exclusive te zien zijn. Nu zijn het vooral de 650s als coupe en spider en de mythische McLaren P1 die de aandacht trekken.