1980: five-cylinder gasoline engine with turbocharger and intercooler: In 1980 at the Geneva Motor Show, Audi unveils the Audi quattro (B2), known as the “Ur-quattro” from the mid-1990s. It uses the powerplant from the Audi 200 5T (C2), but features an intercooler. As a result, the turbocharged engine achieves a higher output of 147 kW (200 hp) at 5,500 revolutions per minute and 285 newton meters (210.21 lb-ft) of torque at 3,500 rpm. The body of the Audi quattro is based on the Audi Coupe (B2), which in turn is based on the Audi 80. Flared fenders, bulkier bumpers and sills as well as a larger rear spoiler distinguish the Audi quattro from the Coupe.

In 1980 toonde Audi de quattro op de internationale autoshow van Genève. De sportieve coupé met vierwielaandrijving zorgde voor opschudding. Deze Audi quattro was de allereerste high-performance auto die met all-wheel-drive werd geleverd; een aandrijfconcept dat voorheen enkel was voorbehouden aan vrachtauto’s en offroaders.

Met dit inmiddels legendarische model betrad Audi voor het eerst het segment der premiumauto’s. Het merk staat in 2020 uitgebreid stil bij het jubileum van vier decennia Audi quattro: hét model dat aan de wieg stond van Audi’s befaamde quattro vierwielaandrijving.

Van Iltis tot quattro
Het idee voor deze vierwielaangedreven coupé ontstond in de winter van 1976/1977 tijdens tests met de Volkswagen Iltis offroader, die Audi ontwikkelde voor het Duitse leger. De uitstekende rijeigenschappen van dit offroadmodel op ijs en sneeuw brachten de engineers op het idee om het vierwielaandrijfsysteem van de Iltis in een Audi 80 te monteren. De daaropvolgende tests met het prototype kunnen niet anders dan als indrukwekkend worden bestempeld. 

Powerhouse
Het resultaat werd uiteindelijk een sportieve coupé van Audi met de naam quattro. Het vermogen van 147 kW/200 pk was afkomstig uit een extra krachtige variant van de 2,2-liter vijfcilinder turbomotor die in de herfst van 1979 werd gepresenteerd.

In 1981 beleefde de Audi quattro zijn autosportdebuut tijdens de Jänner Rallye in Oostenrijk. Het vierwielaangedreven ‘powerhouse’ uit Ingolstadt revolutioneerde vanaf dat moment de internationale rally- en racesport. De rest is inmiddels historie.